Aardwarmteproject Wayland en AgroEnergy

GroenteNet

Gebiedsontwikkelaar Wayland Developments en energiebedrijf AgroEnergy hebben  een overeenkomst gesloten om gezamenlijk 'Warmteproject Bergschenhoek' te ontwikkelen en te realiseren.

Het betreft de exploitatie van een aardwarmtebron met toebehoren, gelegen op het terrein van plantenkwekerij Hollandplant, een zusterbedrijf van Wayland Developments.

Wayland Developments heeft het initiatief genomen om een aardwarmtebron te ontwikkelen om zo een langjarige duurzame energiebron te hebben voor haar plantenkwekerij Hollandplant. Gedurende dit proces werd duidelijk dat er meer gebruikers dan alleen Hollandplant kunnen genieten van deze langjarige duurzame warmtebron. Er is dan sprake van een duurzame gebiedsontwikkeling die ten gunste komt van de klanten/gebruikers in het gebied. Wayland Developments heeft daartoe contact opgenomen met AgroEnergy.

AgroEnergy heeft de ambitie de glastuinbouw te helpen in haar doelstelling om te verduurzamen en blijft daarbij streven naar een zo laag mogelijke energiekostprijs voor haar klanten. Het warmteproduct (waaronder een warmteplatform) van AgroEnergy is daar een belangrijk onderdeel van. Met dit warmteplatform kan AgroEnergy de exploitatie van (aard)warmtebronnen voor haar rekening nemen.

Ewald Pelser, directeur Business Developments van Wayland Developments hierover: “Gezien de visie en ambitie van AgroEnergy en de rol die zij wil vervullen in duurzame energiebedrijven, past dit naadloos op de ontwikkelingen in duurzame energie van Wayland Developments. AgroEnergy heeft ook voldoende technische kennis en ervaring om de klik te kunnen maken met onze glastuinbouw-klanten.”

Edwin Valkenburg, projectleider warmte bij AgroEnergy: “De financiering van duurzame warmtebronnen is op dit moment de bottleneck om verder te komen met een project. Wij kunnen, met onze expertise en ervaring, als partner zorgen voor optimalisatie tussen vraag en aanbod van warmte binnen de exploitatie van een warmteproject. Vervolgens is AgroEnergy in staat om alle warmte af te nemen waarmee het comfort geboden kan worden aan de investeerder om een project te kunnen financieren.”

De boring vindt plaats naast de oudste en succesvolste boring in Nederland, die van pionier Rik van den Bosch in Bleiswijk. Het glastuinbouwgebied dat bedient kan worden met warmte bedraagt tientallen hectares kassen.

Meer nieuws