'Complimenten en kritiek'

Onderzoeker Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw over de laatste ontwikkelingen van de proef ‘De perfecte roos’.

“Juli 2014 was met gemiddeld 19.7 °C bijna 2 °C warmer dan het langjarige gemiddelde. De nachttemperatuur was gemiddeld 17.7 °C. Zonder hulpmiddelen zou het in de rozenkas gemiddeld warm worden. Met behulp van de koeling via de OPAC warmtewisselaars lukte het om de etmaal temperatuur in de rozen kas op gemiddeld 21 °C te houden. Regelmatig kwam het in de nacht voor dat de kastemperatuur lager was dan de buiten temperatuur. Het gewas ontwikkelde zich bij deze temperatuur snel en goed.  De knoppen blijven ruim boven de 5 cm in hoogte. De takken zijn van voldoende lengte met zo’n 60 tot 70 cm. Bij de bezoeken van telers kregen we meerdere keren complimenten te horen voor de stand van het gewas.

Complimenten zijn leuk om te horen, maar… als onderzoek, voorlichting en telers blijven we kritisch. De luchtvochtigheid in de kas was gemiddeld 85 %. Dat betekent dat er ook veel momenten waren dat de luchtvochtigheid te hoog was. Mogelijk heeft dit negatief gewerkt op de houdbaarheid, die met iets meer dan 10 dagen gemiddeld te laag was. Door gerichte maatregelen, onder meer stoken met een minimumbuis op luchtvochtigheid met gelijktijdig koelen via de OPAC’s, lukte het om de luchtvochtigheid in de nacht iets te verlagen en toch de nacht temperatuur niet te laten oplopen. De houdbaarheid zien we ook weer toenemen. Nu het buiten koeler is gaat het allemaal weer een stuk makkelijker.

De hoge temperatuur in juli heeft voor een versnelling van de groei gezorgd, zodat we in de afgelopen 4 weken duidelijk meer rozen hebben geknipt dan we vooraf hadden verwacht. We hebben 36 % meer stuks geknipt dan verwacht en 23 % meer kilo’s rozen geoogst. Een sterkere stijging in stuks dan in gewicht betekent wel dat het gewicht per tak lager is geworden. De komende weken verwacht ik dat we in productie wel even terug zullen gaan, maar dat het takgewicht, nu er minder takken per m² staan, weer zal stijgen.

In deze proef hebben we de afgelopen maanden geregeld de grenzen van de mogelijkheden van sturing van het klimaat opgezocht. Daarbij konden dingen fout gaan, maar juist daardoor leren we zaken die bij grootschalige toepassing dan niet opnieuw tot problemen hoeven te leiden. In het rapport moeten we deze leerpunten straks goed op een rij zetten, want dan leer je van de kritiek en kunnen complimenten vergezeld gaan met perfecte rozen.”

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws