Deelconclusies en leerpunten Perfecte Roos

Nikos van Aelst van LTO Glaskracht Nederland

Tijdens een druk bezochte maandgroepvergadering op vrijdag 31 oktober 2014 bij het GreenQ Improvement Center te Bleiswijk bracht projectleider Arie de Gelder (Wageningen UR Glastuinbouw) in samenwerking met Edwin van der Knaap (DLV) de aanwezige telers op de hoogte van alle zaken die tot nu toe aan het licht zijn gekomen tijdens de proef. De proef loopt inmiddels al bijna twee jaar.

Na de presentatie van de leerpunten/conclusies was er een discussie over het eventuele vervolg van de proef. Hieruit kwam naar voren dat de telers graag een vervolg willen geven aan de proef die in maart 2015 afloopt. De aanwezige telers hebben de toelichting van Arie de Gelder en Edwin van der Knaap alsmede de discussie achteraf als zeer nuttig ervaren. De komende periode wordt gewerkt aan het eindrapport en aan de aanvraag voor een vervolg van deze proef. 

In het project 'Een perfecte roos - energiezuinig geteeld', wordt onderzocht of rozen zijn te telen, terwijl gelijktijdig op energie wordt bespaard. Dit wordt beproefd op semi-praktijk schaal in een kas van 1.000 m² bij het GreenQ Improvement Centre in Bleiswijk. De kas is voorzien van koeling, van geforceerde ventilatie voor beheersing van de luchtvochtigheid, van assimilatiebelichting door middel van SON-T boven het gewas en van LED-lampen tussen het gewas.

Dit project is onderdeel van het programma Kas als Energiebron in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken. Verder werken hieraan mee DLV, GreenQ Improvement Centre, Samenwerken aan Vaardigheden, Wageningen UR Glastuinbouw, LTO Glaskracht Nederland en uiteraard de telers.

Meer nieuws