Doel LED-proef tomaat behaald

Jan Janse van Wageningen UR Glastuinbouw

"Maandag hebben we de LED-proef tomaat, in de kas van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk, beëindigd. Het doel van 35% besparing op elektriciteit is behaald: de besparing was uiteindelijk 38%. Die werd behaald in de afdeling met LED-topbelichting, LED tussenbelichting, diffuus glas en een maximale belichting van 13 uur per dag. Deze behandeling werd vergeleken met een afdeling met SON-T-bovenbelichting, LED-tussenbelichting en helder glas. De maximale belichtingsduur in deze afdeling was 16 uur per dag.

De productie in de LED-afdeling was uiteindelijk maar 1% lager dan in de SON-T-afdeling.  In het begin toen er nog niet belicht werd, was de productie in de LED-kas hoger. Dat was het gevolg van het diffuse licht, dat zich beter verspreidt en verder het gewas indringt. Maar toen we gingen belichten lag de productie in de LED-kas lange tijd circa 5% achter op de kas met SON-T. Dat kwam doordat we minder lang belichtten. In de laatste weken van de proef hebben we niet veel meer belicht. In die weken is het verschil in productie teruggelopen tot maar 1%. Dat komt hoogstwaarschijnlijk door het voordeel van het diffuse glas ten opzichte van het heldere glas. Uiteindelijk was de opbrengst in de LED-afdeling 35,5 kg m2 en in de SON-T-afdeling 35,8 kg.

In beide afdelingen hebben we dezelfde ontwikkelingssnelheid van het gewas nagestreefd. Dat is gelukt, door in de LED-afdeling een een iets hogere temperatuur aan te houden. Dat betekent ook dat het gasverbruik in deze afdeling hoger was. Uiteindelijk verwacht ik wel dat het totale energieverbruik in de LED-afdeling lager uitkomt. Het nadeel is de lagere productie van 5% in de winterperiode. Dat is de periode waarin de tomatenprijzen het hoogst zijn. Het is aan de teler om af te wegen of de lagere energiekosten opwegen tegen de lagere kilo opbrengst.”

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws