Eindrapport Chrysant zonder stomen

In de chrysantenteelt wordt de bodem regelmatig gestoomd om bodemgebonden ziekten en plagen te beheersen. Dit kost veel energie. In het project stoomvrije chrysantenteelt is onderzocht of stomen kan worden verminderd door optimale condities te creëren in de bewortelingsfase om weerbaarheid te stimuleren. In het project is onderzocht of aanpassing van de LED-verlichtingsrecepten en perspotsamenstellingen van invloed zijn op de weerbaarheid tegen ziekten.

De behandelingen hadden niet altijd een eenduidig resultaat maar toch kunnen de volgende conclusies worden getrokken:

  • Er zijn indicaties dat een verhoging van het percentage blauwe LED verlichting tijdens de bewortelingsfase de weerbaarheid tegen Pythium verhoogd door een versterkt wortelstelsel.
  • Direct steken in de grond gaf een verhoging van Verticillium infectie en wordt daarom afgeraden.
  • Daarnaast zijn er indicaties dat een andere perspotsamenstelling kan bijdragen aan de weerbaarheid tegen Pythium.

Dit project is uitgevoerd door Wageningen UR en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK). De proef is intensief gevolgd en begeleid door telers.

Meer nieuws

Update De Perfecte Chrysant

Inmiddels staat de vijfde en tevens laatste teelt van de huidige ronde De Perfecte Chrysant in de kas. De laatste drie teelten stonden in het teken…

Lees meer