Eindrapport: Mogelijkheden voor seizoensopslag van warmte

Semi-gesloten kassen die zijn uitgerust met warmtepomp-ontvochtigers winnen uit het vocht warmte terug. De momenten waarop het meeste vocht uit de kaslucht wordt gehaald, zijn echter niet de momenten waarop in de teelt ook het meeste warmte nodig is. Het zou daarom mooi zijn als de teruggewonnen warmte in een lange-termijn of seizoensgebonden opslag kan worden opgeslagen. WUR evalueerde twee commercieel verkrijgbare oplossingen hiervoor en ging na wat hun haalbaarheid voor gebruik in kassen is.

Voor twee gesimuleerde teeltsystemen berekende WUR het benodigde volume voor seizoensopslag. Daarbij ging het om een onbelichte tomatenkas met een low-kasdek voor energiebesparing en een potanthurium kas met LED-belichting.

Er zijn veel bedrijven die aan oplossingen werken voor warmteopslag. Voorbeelden zijn op zand gebaseerde opslag van voelbare warmte en opslag op basis van ijzerpoeder. Veel van deze oplossingen zijn volgens WUR echter bedoeld voor toepassing in de industrie, waarbij de bedrijfstemperaturen relatief hoog zijn of ze zijn ontworpen voor woningen, waar de warmtebelasting en daarmee de ontworpen opslagvolumes veel lager zijn dan nodig voor kassen.

Meer nieuws