Eindrapport ‘Systeeminnovatie Futagrow' beschikbaar

Beweegbare tussenbelichting bij het Futagrow teeltsysteem heeft positieve effecten op de teelt. Daarnaast zijn er geen momenten gevonden waarin de belichting minder efficiënt is. Dat blijkt uit onderzoek bij Demokwekerij Westland, uitgevoerd door TTO en adviesbureau JFH Snel.

In de belichtingsperiode van september 2014 tot april 2015 is onderzoek uitgevoerd naar de mogelijkheden om de unieke kenmerken van het Futagrow teeltsysteem in te zetten voor elektriciteitsbesparing. De basis van het innovatie teeltsysteem 'Futagrow' ligt in het maximaal benutten van de hoeveelheid natuurlijk licht. In het Futagrow systeem wordt 95% van het binnenkomende licht opgevangen door het altijd jonge en vitale gewas. Korte, elkaar overlappende teeltrondes, op in hoogte verstelbare goten in combinatie met een substraatloze teelt zorgen voor een generatief en stuurbaar gewas. De energiebesparing moet komen uit de toepassing van LED top-belichting, LED tussenbelichting en verregaande lichtintegratie in combinatie met de hoge lichtbenutting van het Futagrow teeltsysteem.

Tussenbelichting
Met een beweegbaar tussenlichtarmatuur met LED zijn in de opgroei- en afrijpingsfase van een tomatenplant positieve effecten op kwaliteit, stuurbaarheid en snelheid te realiseren. In de randmaanden van de belichtingsperiode heeft het tussenlicht in principe de voorkeur boven belichting van bovenaf, behalve als het sneller ontwikkelen van de vruchten in de betreffende teelt tot onbalans kan leiden.

Ook is d.m.v. fluorescentie metingen onderzocht of er over de hoogte van het gewas en gedurende de dag momenten zijn waarop de belichting minder efficiënt is, zodat inefficiënte belichting kan worden vermeden. Deze momenten zijn niet gevonden. Wel heeft de positie van het tussenlicht een sterke invloed op de zetting en ontwikkelingssnelheid van bloemen en vruchten nabij de balk.

Dit project is mede gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland, het ministerie van Economische Zaken, Telersverening Prominent, Telersvereniging Tuinbouw Techniek Ontwikkeling, Lemnis, RijkZwaan en Jiffy.

Het eindrapport van het project is beschikbaar en vindt u via onderstaande link.

Meer nieuws