Energie besparen in opkweek paprika

Sander Hogewoning van Plant Lighting

Intensieve SON-T-belichting kan de opkweek van paprika fors versnellen en daarmee kan energie worden bespaard. Dat blijkt uit onderzoek in de klimaatkamers van Plant Lighting in Bunnik. Ook werd geconstateerd dat de plantlengte door belichting met puur verrood licht gedurende 15 minuten bijna net zoveel wordt gestimuleerd als 16 uur bijbelichting met verrood stuurlicht. Zo kost de inzet van het stuurlicht veel minder energie.

Het doel van de proef was te bepalen wanneer verrood licht het meest effectief kan worden ingezet om lengtegroei en generativiteit te sturen. Het nevendoel was te onderzoeken of met een intensieve SON-T belichting in combinatie met stuurlicht de opkweektijd van paprika verkort kan worden. Dit spaart energie, omdat het aandeel verwarming in het energieverbruik tijdens de opkweek met 85% veel groter is dan het aandeel belichting (15%).

Uit de proef bleek dat met 140µmol/m2/sec SON-T belichting gedurende 16 uur bovenop het daglicht (in de proef kunstmatig toegevoegd met de lichtsom van december) de opkweek van paprika werd verkort met 11 dagen (26%) ten opzichte van de normale opkweekduur.

Lagere intensiteit
Wanneer verrood licht wordt toegevoegd, neemt de plantlengte van paprika fors toe. De effecten op lengtegroei zijn het grootst met 16 uur verrood. Dit kost echter nog vrij veel energie. Bijna hetzelfde effect kan bereikt worden door met een veel lagere intensiteit gedurende 15 minuten met puur verrood licht aan het begin van de nacht te belichten. Dit vergt slechts 1% van het benodigde elektriciteitsverbruik ten opzichte van 16 uur een hogere intensiteit verrood licht. De middagbehandeling (4 uur verrood) laat zien dat met een kwart van het elektriciteitsverbruik ongeveer de helft van de lengte-respons kan worden bereikt. Een positief effect van verrood licht op generativiteit is niet waargenomen.

Een van de meest opvallende constateringen was dat paprika zich ook goed ontwikkelde bij hoge intensiteit SON-T licht, zonder de toevoeging van verrood stuurlicht. Dat staat haaks op eerdere praktijkervaringen, waarbij geen goede resultaten werden behaald met hoge intensiteit belichting. De onderzoekers van Plant Lighting vermoeden dat de gecontroleerde luchtvochtigheid in de klimaatkamers hier een belangrijke rol heeft gespeeld.

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws