Evaluatie derde teeltseizoen optimale komkommerteelt bij minimaal energieverbruik

De onderzoekers van Botany kijken terug op de resultaten na het derde teeltseizoen hoge-draad en belichte komkommerteelt, met minimaal energieverbruik en een juiste balans van de input van elektra en gas. Het uitgangspunt van het onderzoeksproject is dat daarbij jaarrond komkommers van goede kwaliteit geteeld moeten worden.

Het project is geïnitieerd door de gewascoöperatie Komkommer en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, een innovatieprogramma van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Het onderzoek levert belangrijke inzichten op.

Resultaten derde proefseizoen

In de eerste twee winterseizoenen van het project zijn de eerste stappen gezet in het terugbrengen van het energieverbruik. Afgelopen winter was het doel om dit verder te optimaliseren, door een verbeterde licht-warmteverhouding en door beperking van de verdamping. De belangrijkste resultaten waren een toename van de opbrengst met bijna 45% en een besparing van energie met ruim 21%. Met deze resultaten is aangetoond dat door de verdamping te beperken, met heel weinig warmte een belichte teelt kan worden uitgevoerd. De totale productie ligt nog niet op praktijkniveau. Teeltoptimalisatie is dan ook het volgende doel.

Vervolgstappen zijn het verder opzoeken van de grenzen van energie-input en gewasverdamping zonder dat het ten koste gaat van de plantgezondheid.

Bekijk hier de video met de leerpunten van het derde seizoen Optimale komkommerteelt bij minimaal energieverbruik.

Het onderzoek is geïnitieerd door de gewascoöperatie Komkommer, gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron en mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (Kijk), een brede begeleidingscommissie en kennispartners uit het bedrijfsleven: BASF Nunhems, Biotalys, Enza Zaden, Grodan, Maurice, Mertens, More, NovaCropControl, Plant Lighting, Ridder, Rijk Zwaan, Royal Brinkman en Signify.

Meer nieuws