Forse energiebesparing in tomatenproef

In een tomatenproef in het belichtingsseizoen 2013/2014 bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk is 37% elektriciteit bespaard, terwijl het effect op de productie klein was. De besparing is behaald door de toepassing van LED-belichting in combinatie met diffuus kasdek en een verlaging, met 17%, van het aantal belichtingsuren. Om de plantontwikkeling op peil te houden moest wel ongeveer de helft van de elektriciteitsbesparing als warmte in de kas gebracht worden.

De proef had twee behandelingen:

  • Referentieteelt: helder glas en belichting met 50% SON-T belichting en 50% LED tussenbelichting (210 ?mol/m2/s)
  • Energiezuinige teelt: diffuus kasdek en belichting met 50% LED boven- en 50% LED tussenbelichting (210 ?mol/m2/s), minder belichtingsuren op basis van een lichtplan

De doelstelling van de proef was 35% besparing op elektriciteitsgebruik. Dat is gehaald door een combinatie van diffuus kasdek, LED belichting en minder belichtingsuren. Het lagere aantal belichtingsuren werd volledig gecompenseerd door de hogere lichtdoorlatendheid van het diffuse kasdek en de positieve effecten van het diffuse licht gecombineerd met LED licht op de droge stof productie. De lichtsom die de planten gekregen hebben (zonlicht+ lamplicht) lag in de energiezuinige afdeling 6% lager dan in de afdeling met helder glas en het hybride belichtingssysteem door minder belichtingsuren. Echter, de productie verschilde maar 0.3 kg/m2, oftewel minder dan 1%. Het warmteverbruik in de energiezuinige afdeling lag hoger om te compenseren voor het gebrek aan warmtestraling.

Uitgebreide plantmetingen lieten zien dat er nauwelijks verschillen waren tussen beide behandelingen in lichtonderschepping, lichtabsorptie door de bladeren, fotosynthese en de aanmaak en verdeling van assimilaten. Uit de analyse met een gewasgroeimodel bleek dat het effect van het lagere aantal belichtingsuren in de energiezuinige teelt volledig gecompenseerd werd door de positieve effecten van het diffuse kasdek met een hogere lichttransmissie.

Onderzoeksrapport

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws