Forse groei aardwarmtecapaciteit

Volgens berekeningen van het Platform Geothermie is de capaciteit van diepe aardwarmtebronnen (> 500 meter) in 2014 op iets meer dan 100 MegaWatt uitgekomen. Dit is grofweg een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. De uitbreiding is het gevolg van het opstarten van drie nieuwe bronnen, twee van Energie Centrale Wieringermeer en een van Geothermie de Lier. Deze hebben een hogere capaciteit dan de bronnen die al operationeel waren. Ook werd op verschillende plaatsen de capaciteit van een bestaande bron uitgebreid en/of er zijn meerder kwekerijen op de bron aangesloten.

De gegevens van de uitkeringen van SDE+subsidie over 2014 laten ook een forse stijging zijn. Hier gaat het om de daadwerkelijke warmteproductie. Die lag in 2014 op iets meer dan 1500 Terrejoule, wat bijna 60% meer is dan in 2013. Voor de komende jaren verwacht Platform Geothermie een jaarlijkse productie-uitbreiding van rond de 500 TeraJoule.

De stijging met 60% vindt Victor van Heekeren van Platform Geothermie verrassend hoog. Eerder had hij de groei op 40% ingeschat. De stijging zal volgens hem afvlakken wat onder meer komt doordat er minder nieuwe vergunningen worden vergeven; vorig jaar lag dat aantal op 5. De reden is dat de eisen zijn aangescherpt, wat een gevolg is van de bijvangst van olie of gas en het incident in de Golf van Mexico. “Zonder een vergunning, geen SDE+ en zonder SDE+ geen financiering”, aldus Van Heekeren. De financiering an sich is volgens hem ook een knelpunt. “Deze problematiek kunnen we oplossen. Hoe groter de aardwarmtesector, hoe meer ervaring en hoe meer we weten wat de tegenslagen kunnen zijn. Daar kun je het beheer van de bron op inrichten, waardoor de risico’s kleiner worden en financiers meer zekerheid krijgen.”

Meer nieuws