Gerbera onder LED gelijk aan SON-T

Aad Zuijderwijk van Zuijderwijk & Witzier uit Bergschenhoek

Aad Zuijderwijk van Zuijderwijk & Witzier uit Bergschenhoek zit in de begeleidingscommissie van het onderzoek ‘Energiebesparing met led-groeilicht en tussenbelichting bij gerbera’. Doel is het realiseren van energiebesparing door ledbelichting als top- en tussenbelichting en het vaststellen van het optimum van groeilicht in gerbera. Daarbij de inzet van elektriciteit kan worden verminderd. De verwachtte besparing op het totaal energieverbruik is 12,5%.

“De gerbera’s geteeld onder LED-belichting zijn niet anders dan die ik zie bij commerciële teelten, die natuurlijk met SON-T-lampen worden belichten. We zien zeker geen negatieve reactie van de LED-belichting op de gerbera’s in vergelijking tot SON-T. Het doel van de proef was mede om meer bloemen te oogsten, maar of dat is gelukt weten we nog niet.

Ook weten we nog niet wat het totale energieverbruik van de afdeling met LED-belichting is. De LED-lampen zijn zuiniger, maar doordat ze minder warmte afgeven, was de buistemperatuur in de winter wat hoger dan in de afdeling met SON-T-belichting. Maar alles is gemeten zodat berekeningen straks kunnen uitwijzen wat het gunstigste is.

Vooruitlopend op de echte resultaten, zien de meeste gerberatelers die de proef kwamen bekijken de beste mogelijkheden voor een combinatie van LED en SON-T.  Dit zorgt voor een goede benutting van warmte en elektriciteit van de WKK.

Zoals ik het nu kan beoordelen lijkt LED in de vorm van tussenbelichting geen meerwaarde te hebben. Maar dat zal later echt duidelijk worden als onderzoekers de planten in deze afdeling hebben nagekeken. Ze onderzoeken ze op aspecten als gewasontwikkeling, uitlooppunten en knopvorming  en vergelijken de uitkomsten met planten die niet met tussenbelichting zijn geteeld.”

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws