'Gewas staat er goed bij'

Edwin van der Knaap van DLV Plant

Edwin van der Knaap van DLV Plant over de laatste waarnemingen van de proef ‘Perfecte roos’:

“Vorige week donderdag kwamen telers kijken bij proef. Zij bevestigden mijn observatie dat het gewas er goed bij staat. Beter dan we in het afgelopen jaar hebben gezien. De stelen zijn goed qua lengte en gewicht en de uniformiteit van het gewas is een stuk verbeterd. Een aantal weken geleden stonden er nog dunnere takken tussen, maar nu zie je dat die dunnere takken dikker zijn geworden. De kleur van het blad is donkerder en de knoppen zijn mooi groot en goed van kleur. En het gewas is vrij van meeldauw.

De cijfers bevestigen de waarnemingen. Het takgewicht van 58 tot 61 gram is goed en het percentage B-kwaliteit is afgenomen. Dat was enkele weken geleden nog vrij hoog. Tot wel 25%. De oorzaak was een storing van de warmtepomp, waardoor we een paar momenten een kastemperatuur van 14 á 15 graden hadden. Dat is te laag wat niet goed was voor de kwaliteit van het gewas, maar dat is nu hersteld.

In de proef hebben we geconstateerd dat, zonder concessies te doen aan de kwaliteit, bezuinigen op licht eigenlijk niet mogelijk is. Je kunt wat sturen op lichtsommen, maar daarbij valt in januari, met weinig licht, weinig winst te behalen. Minder licht zie je terug in het takgewicht en de kwaliteit van de rozen. Dat zagen we voor de winter, toen we stuurden we op 55 kWh in de 4 weken. We zijn daarom naar 60 kWh gegaan. De donkere periode hebben van 8 uur aan het begin van de winter teruggebracht naar 6 uur. We hebben 17 producent bespaard op elektriciteit, maar die besparing heeft dus ook tot kwaliteitsverlies geleid. We constateren verder dat de LED-tussenbelichting recht-evenredig bijdraagt aan de productie. LED’s zijn 7 % efficiënter dan SON-T-lampen.

Waar wel veel energiebesparing te halen valt is de verwarming. Doordat we zonder minimum buis telen kunnen we meer uren schermen en we gebruiken de lampwarmte om de kas te verwarmen. Het uitgangspunt is om in de winter niet meer te verwarmen dan in de zomer met de OPAC-warmtewisselaarsysteem kan worden geoogst. Dat is 30 kuub zonnewarmte en daar zitten we onder. Zouden we minder gaan belichten, gaat de warmtevraag omhoog, dan zou de zonnewarmte niet genoeg zijn om de kas te verwarmen.

Het vocht wordt via kieren afgevoerd, maar zonder ontvochtigingssyteem is het wel een uitdaging om met het OPAC-systeem de vochtigheid goed in de hand te houden. Het is soms nog te vochtig in de kas.”  

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws