Goede winterproductie op nieuwe teeltsystemen freesia

Afgelopen winter is er goede freesiaproductie gerealiseerd in de Demokas 2030. Op vijf van de zes nieuwe teeltsystemen zijn meer dan 200 takken per m2 geoogst. Bij vergelijkbare plantdata van 15 november in de praktijk, ligt de productie meestal rond 180-200 takken per m2. In de demokas zijn bij Corvette 218 tot 266 takken per m2 geoogst en bij Soleil 207 tot 225 takken per m2.

Er is bij een hogere kastemperatuur (13-14°C) geteeld dan in de praktijk om optimaal van lampwarmte te profiteren en CO2-verlies te beperken. Na 22 weken is gestopt met oogsten om de vervolgteelt op tijd te kunnen starten. Voor Soleil was de teeltduur daardoor korter dan gebruikelijk. De lichtsom is op basis van gewashoogte geleidelijk opgebouwd tot maximaal 10,5 mol per dag.

Verkleinen substraatvolume
Het doel van de nieuwe systemen is om minder fossiele energie te hoeven gebruiken voor het stomen. Door het substraatvolume te verkleinen, is minder energie nodig. De systemen met een mengsel van kokos en zand in kratten, potten of bakken, gaven een goede productie: vergelijkbaar met de zandbedden. Er was geen verschil in productie tussen proefvelden met 100% nieuw substraat en proefvelden met circa 50% gestoomd substraat. In de volgende proef wordt ook een behandeling opgenomen met 100% gestoomd substraat uit de vorige teelt.

Waterbed
Het waterbed bleef wat achter in productie. Door verbeteringen van het watersysteem stond er tot het begin van de oogst een mooi gewas op: vergelijkbaar met de andere teeltsystemen. Daarna bleef het gewas echter achter. Het is nog niet helemaal duidelijk wat daarvan precies de oorzaak was. Mogelijk dat het los trekken van de planten bij de oogst en storingen in zuurstofgehalte en pH-niveau in het water medeoorzaak zijn. Voor de volgende teelt wordt daarom nog een aantal maatregelen doorgevoerd om het resultaat verder te verbeteren. Als de freesiateelt in de toekomst overgaat op een trekteelt met eenmalige oogst zou het waterbed mogelijk een goed alternatief kunnen zijn.

Bodemverwarming
Na de inductie en aanleg van de bloemknoppen en haken is de bodemverwarming in januari 2024 uitgezet en is de bodemtemperatuur min of meer meegelopen met de ruimtetemperatuur. Om te zien wat er gebeurt bij een hogere bodemtemperatuur, is op één van de twee zandbedden een bodemtemperatuur ingesteld van 17°C. Dat had een nadelig effect op de productie, zowel voor het aantal bloemtakken als voor het totaal geoogst gewicht.

Dit project wordt gefinancierd door het innovatie- en actieprogramma Kas als Energiebron van Glastuinbouw Nederland en het ministerie van LVVN, als onderdeel van Kennis in je Kas.

Meer nieuws