Haalbaarheidsstudie Glas-Film Kasconcept

Energiebesparing door een isolerend kasdek van isolatieglas vergt een grote investering. In de zoektocht naar een goedkoper alternatief is door een consortium van bedrijven bestaande uit Boal systems, VDH Foliekassen, AGC Chemicals Europe (AGCCE) en Van der Valk Systemen een Glas-Film-Kasdek, beter bekend als het 2saveEnergy concept ontwikkeld.

De combinatie van diffuus glas met een helder ETFE film lijkt in de wintermaanden tot 10% meer licht op te kunnen leveren dan een kas met een enkel dek waar volgens de principes van het nieuwe telen met meerdere schermen wordt gewerkt. Daarbij kan een besparing van meer dan 20% ten opzichte van het nieuwe telen of ca. 50% ten opzichte van de gangbare praktijk bereikt worden. Gewaskundig zijn er geen grote problemen te verwachten als de ervaringen met Het Nieuwe Telen en de VenlowEnergy kas in ogenschouw worden genomen omdat dit kasconcept met betrekking tot het klimaat en de energiebesparing ergens tussen het nieuwe telen en de VenlowEnergy zal komen. De in dit concept opgenomen mogelijkheid om de spouw te ventileren bied goed perspectief om het kasdek sneeuwvrij te houden of te maken.

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Zie rapport Haalbaarheidsstudie Glas-Film Kasconcept

Meer nieuws