Handig rekenmodel voor LKB’s

Voor telers die met Luchbehandelingskasten (LBK’s) de kas ontvochtigen heeft DLV-adviseur Arjan Vijverberg een rekenmodel gemaakt, waarmee ze kunnen zien wat de invloed op de ontvochtiging is bij verschillende ventilators- en klepstanden. Het rekenmodel geeft telers meer inzicht in de relatie tussen binnen- en buitentemperaturen, RV, luchtdruk en de instellingen van de LBK’s. 

Het rekenmodel heeft Vijverberg ontwikkeld voor een teeltbedrijf waar volgens de  inzichten van  HNT wordt geteeld. De teler ontvochtigt met LBK’s, waarmee verwarmde  buitenlucht de kas in wordt gebracht. Met het systeem kan ook een deel van de kaslucht worden gerecirculeerd. Het systeem heeft een capaciteit van ongeveer 5 m3/uur/m2, dat is ook de capaciteit die voor het rekenmodel is aangehouden. Bij het opstellen van dit rekenmodel is de werkelijke gemeten capaciteit van het systeem gebruikt.

Het rekenmodel is echter ook goed bruikbaar voor andere telers met LKB’s van ongeveer dezelfde capaciteit. In het model kunnen ze de kas en buitenomstandigheden invullen. In de tabel wordt de Absolute vochtigheid van de kas- en buitlucht weergegeven. En met behulp van de schuifbalken kunnen ze de ventilatorstand van de LBK en de klepstand bepalen en uitlezen hoeveel de ontvochtiging zou zijn. De grafiek laat zien wat de invloed op de ontvochtiging zou zijn bij een andere ventilator- of klepstanden. 

Link naar rekenmodel

Meer nieuws