Het Nieuwe Telen Lisianthus

Piet Hein van Baar van GreenQ

"Op 15 maart 2014 is op het GreenQ  Improvement Centre het project “Het Nieuwe Telen Lisianthus” van start gegaan. Voor dit ambitieuze project is een afdeling volledig aangepast met diffuus glas, eb- en vloedvloeren, hijsverwarming en  gronddoekgoten als teeltsysteem.

De doelstelling van het project is het realiseren van een verregaande reductie van energie input en gebruik en emissies van meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen. Om dit te realiseren wordt er geteeld aan de hand van inzichten vanuit Het Nieuwe Telen en is er een gesloten teeltsysteem aangelegd.

Om de reductie van energie-input te realiseren wordt er met name gekeken naar het aantal uren belichten en korter stomen van het substraat. De besparing op het belichten kan worden bereikt door minder uren te belichten en de lampen eerder afschakelen op basis van straling. Reductie op stoken moet worden bereikt door maximaal inzetten van energieschermen waarvan er twee zijn geïnstalleerd in de afdeling. Om de luchtvochtigheid te controleren als de schermen gesloten zijn worden Ventilationjets ingezet.

In de praktijk met na elke teeltronde de grond worden gestoomd omdat de ervaring is dat de Lisianthus anders niet groeit. Dit is een grote kostenpost en in de proef wordt gekeken of het aantal uren stomen sterk kan worden verminderd.

Op het moment dat ik deze weblog schrijf staat de derde teelt inmiddels al weer enkele weken in de afdeling. De resultaten van de eerste twee teelten zijn veelbelovend, maar makkelijk is het zeker niet geweest. Het inzetten van nieuwe teelttechnieken maakt de proef complex en het is altijd weer leren om deze teelttechnieken op de juiste manier in te zetten.  Dit vraagt van alle betrokkenen een andere manier van denken dan men gewent is. Per teelt maken we echter grote stappen om de doelstellingen te realiseren. Waar in de eerste teelt veel is bespaard op stoken bleef de besparing op belichten nog wat achterwege. Door de opgedane ervaringen in de eerste teelt hebben we in de tweede teelt meer grip gekregen op hoe we met de belichting om moeten gaan.

Tot op heden is de kwaliteit van de geoogste bloemen prima geweest en is de uitval minimaal. Waar was verwacht dat we het recirculatiewater na elke teelt moesten ontsmetten is dat tot nu toe niet nodig geweest en fungiciden zijn nog niet gebruikt. Kortom, het bereiken van de doelstellingen krijgen we steeds beter in de hand en er wordt veel geleerd wat de grote betrokkenheid van de kwekers in stand houdt."

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ, het programma  Waterproof, Samenwerken aan Vaardigheden, het bedrijfsleven en de lisianthus-kwekers. Het project wordt uitgevoerd door Wageningen UR en GreenQ.

Meer nieuws