Inspirerend EnergiekEvent in Zuid-Oost Nederland

Op dinsdag 24 september vond het Energiek Event plaats in Venlo, een inspirerende dag gewijd aan de nieuwste ontwikkelingen binnen de duurzame energiesector. Dit evenement, georganiseerd door Kas als Energiebron, Glastuinbouw Nederland en andere betrokken partijen, bood een uitgebreide blik op de nieuwst trends in onderzoek en innovaties op gebied van energie in de glastuinbouw.

Belang van Regionale samenwerking Zuid Oost Nederland
Het belang van op regionale schaal samenwerken wordt bij de opening benadrukt door Jean Aerts (voorzitter regiobestuur Limburg Glastuinbouw Nederland) en Mari van den Heuvel (voorzitter regiobestuur Brabant/Zeeland van Glastuinbouw Nederland,). Hun boodschap was duidelijk: alleen door samen te werken kunnen we de uitdagingen in de glastuinbouw het hoofd bieden en een duurzame toekomst vormgeven.

Landelijke actualiteiten glastuinbouw en vooruitblik
Alexander Formsma, beleidsspecialist Energie, gaf een update over landelijke actualiteiten en de impact van de meest recente ontwikkelingen. De wet fiscale maatregelen die op 1 januari 2025 ingaat werd als eerste kort toegelicht. Dit gaat over het invoeren van een nieuw en verbeterd CO2-sectorsysteem vanaf 2025, het uitfaseren van een verlaagd tarief tuinbouw (2025-2035) en het gefaseerd inperken van de WKK-vrijstelling (2025 -2030). Benieuwd naar de fiscale impact op jouw bedrijf? Gebruik de rekentool om deze eenvoudig te berekenen: https://www.glastuinbouwnederland.nl/energie

Daarnaast gaf Alexander een korte toelichting op de recente bekendmaking van RVO over de CO2-emissie 2022. Met een emissie van circa 4,4 Mton zitten we ruim onder het plafond van 5,6 Mton. Dit betekent dat we een opgebouwde bankingruimte hebben van 1,1Mton, wat betekent dat de sector over het jaar geen heffing hoeft te betalen. Tot slot gaf hij een samenvatting van de belangrijkste besluiten en impact van Prinsjesdag 2024. Dit omvat de steun van het kabinet voor het convenant, uitstel van ETS-2 en de bijmengverplichting, evenals de tarieven van het nieuwe CO2-sectorsysteem.

15 jaar Het Nieuwe Telen
Het Nieuwe Telen bestaat dit jaar vijftien jaar. Robert Solleveld, themaspecialist Energie bij Glastuinbouw Nederland, besprak de transitie van Het Nieuwe Telen naar Het Nieuwe Digitale Telen. Hij benadrukte de noodzaak van digitalisering en innovatie om de verduurzamingsdoelen te behalen. Met als afsluiting een duidelijke oproep: lever ideeën aan bij Kas als Energiebron en neem contact met ons op om te onderzoeken of en hoe deze gerealiseerd kunnen worden.

Brighlands Future Farming Institute: verbinding van agrifood en gezondheidszorg
Op 1.600 m² kas van kasafdelingen en klimaatkamers wordt onderzoek gefaciliteerd bij het gloednieuwe Brightlands Future Farming Institute, gerealiseerd door de Universiteit Maastricht. Deze volledig aardgasloze kas vormt een schakel in het onderzoek naar duurzame technieken met een sterke verbinding met  het onderwijs. De rondleiding bood bezoekers een unieke kans om de innovatieve oplossingen te zien die in de praktijk worden toegepast, en om te leren over de nieuwste technologieën die bijdragen aan een efficiëntere en duurzamere voedselproductie. Lopende onderzoeken zijn onder andere gericht op de duurzame ontwikkeling van (klimaatbestendige) groenten, waaronder droogteresistentie, circulariteit, of het verkennen van nieuwe teelten in kassen om tropische hakgebieden te reduceren.

Divers aanbod workshops per thema
Na de plenaire opening konden deelnemers kiezen uit een scala aan workshops en rondleidingen. De workshops, verzorgd door Wageningen Universiteit & Research, Delphy, Botany, Plant Lighting, Division Q, Voltiris, BlueTerra, boden praktische kennis over actuele thema’s als: kasdek innovaties, CO2 oplossingen, belichtingsstrategieën, ontvochtiging en latente warmte, verdamping, zon- en aquathermie, en warmtepompen. Kortom, een divers aanbod van vakkennis via de workshop, maar ook de gelegenheid om te netwerken en ideeën uit te wisselen met vakgenoten.

Het Energiek Event 2024 was een groot succes en benadrukte de urgentie van innovatie en samenwerking in de glastuinbouwsector. Voor degenen die er niet bij waren: meld je aan voor het volgende evenement en stel je eigen programma samen. Samen kunnen we de toekomst van de duurzame energie vormgeven!

Meer nieuws

Update De Perfecte Chrysant

Inmiddels staat de vijfde en tevens laatste teelt van de huidige ronde De Perfecte Chrysant in de kas. De laatste drie teelten stonden in het teken…

Lees meer