Joost Barendse: 'Het scherm gaat ’s morgens later open en ’s avonds eerder dicht'

Joost Barendse is een van de eigenaren van kwekerij De Kabel en teelt op twee locaties in het Westland tussentype trostomaten. Joost en 12 collega’s hebben dit jaar de cursus HNT gevolgd bij Jan Voogt.

“De belangrijkste leerpunten voor mij in de cursus zijn de uitleg van het begrip uitstraling en het gebruik van de windzijde bij het ventileren", vertelt Barendse. "Beide punten hebben we dit jaar al toegepast op ons bedrijf. Zo gaat het scherm ’s morgens later open en ’s avonds eerder dicht. Dat gaat prima en het gewas kan dat goed verdragen. Ook laten we bij het ventileren eerder de windzijde meelopen, vaak gelijk op met de luwzijde. We zien dat hierdoor de ramen minder ver open hoeven en we houden makkelijker het vocht en CO2 binnen."

Daarnaast ervaren veel telers dat met een minder hoge minimumbuis de botrytis problemen kleiner geworden zijn. "Misschien hebben we vroeger wel eens een vochtprobleem zelf veroorzaakt door te felle buizen."

"Met verdergaande aanpassing van de teeltstrategie zijn we nog terughoudend. Zo wordt vanuit de theorie van de plantbalansen gesteld dat we ook zouden kunnen telen bij hogere temperaturen als er veel licht is, gecombineerd met een lagere plantbelasting. Dat laatste waren wij al mee bezig, in het najaar verlagen we de plantbelasting met trossnoei maar nu durven wij daar eerder mee te beginnen en hebben een betere onderbouwing voor waar we al mee bezig waren. Het echt warmer telen is een leuk thema, maar moet eerst maar eens goed in onderzoek worden uitgezocht.” 

Kijktip: weblectures 5 en 8

Laat u ook inspireren met HNT tijdens de kantinebijeenkomst op dinsdag 29 november bij Lans in Zeeland!

Meer nieuws