Kan lelie met minder licht dankzij CO2?

Sander Hogewoning, Plant Lighting BV

De tweede trek van de belichtingsproef in lelies staat op dit moment te groeien bij Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Onlangs kwam de begeleidingscommissie bij elkaar. Zij waren enthousiast over de resultaten naar aanleiding van de eerste trek.  

Uit de eerste trek bleek dat het mogelijk is om minder SON-T lampen te laten branden, zonder dat dit ten koste gaat van het takgewicht en het aantal bloemen. Een lagere lichtintensiteit met aanvullend CO2 bleek dus evenveel assimilaten-aanmaak op te leveren als een hogere lichtintensiteit zonder CO2.  De tweede trek moet laten zien of de resultaten ook naar voren komen in een periode met minder natuurlijke instraling. 

Aanvullend CO2

In de lelieteelt is het niet gebruikelijk om CO2 te doseren. Eerder onderzoek van PPO heeft laten zien CO2 geen effect heeft op het takgewicht van Orientals. Recent onderzoek door Plant Lighting en Plant Dynamics heeft echter aangetoond dat de fotosynthese van Orientals flink toeneemt bij aanvullend CO2.

De vraag is nu welke processen hieraan ten grondslag liggen. Heeft lelie slechts een beperkte hoeveelheid assimilaten nodig voor een maximaal takgewicht en gaan extra aangemaakte assimilaten naar de bol? Als dat zo is, dan heeft CO2 dosering inderdaad geen zin bij voldoende belichting. Maar bij lagere lichtniveau’s zou extra CO2 dan wel moeten leiden tot de benodigde aanmaak van assimilaten voor een maximaal takgewicht.

Resultaten tot nog toe

De proef wordt uitgevoerd met de cultivars Robina, Santander en Brindisi. Uit de eerste trek bleek dat 16 uur belichten met 60 μmol SON-T en een aanvullende CO2 dosering een gelijke takkwaliteit gaf als 16 uur met 90 μmol SON-T zonder extra CO2. In een andere behandeling werd 12 uur met 90 μmol SON-T belicht zonder extra CO2. Bij deze behandeling was de  kwaliteit net op het randje volgens de telers. Daarnaast is er nog gekeken naar de effecten van verschillende kleurcombinaties LED's op strekking en trekduur. Vooral de trekduur werd sterk beïnvloedt door het type gebruikte LED's. 

Inloopmiddag Op dinsdag 11 maart wordtbij Wageningen UR Glastuinbouw een inloopmiddag georganiseerd. Vanaf 15.00 uur is het mogelijk om de proef te bezichtigen en de discussiëren met de onderzoekers.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door Plant Lighting BV, Plant Dynamics BV, PPO Lisse en DLV-plant en vindt plaats in kassen van WUR Glastuinbouw te Bleiswijk. Het project is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron. Valoya heeft LED-lampen beschikbaar gesteld..

Meer nieuws