Kansen voor Phalaenopsis onder diffuus kasdek

Filip van Noort, Wageningen UR Glastuinbouw

Teeltversnelling is in de teelt van Phalaenopsis mogelijk door diffuse lichtomstandigheden in de kas te creëren. De recente resultaten uit het tweede jaar van het project ‘Grip op licht’ laten bovendien zien dat voor de teelt van Phalaenopsis onder diffuus glas ongeveer 7% minder energie nodig is dan in een referentieteelt onder normaal glas en onder diffuus scherm 3,5% minder.

De mogelijkheden om energie te besparen in deze teelt zijn verder beperkt, omdat de temperatuur in de opkweek niet te laag mag zijn in verband met voorbloei en in de koeling mag het ook niet te laag worden omdat de ongelijkheid dan groter wordt. Anthurium en bromelia Het project ‘Grip op licht’ heeft tot doel meer inzicht te krijgen in de vraag of het mogelijk is om in de potplantenteelt energie te besparen door meer licht in de kas toe te laten onder diffuse lichtomstandigheden.

Het eerste jaar is er onderzoek gedaan met anthurium en bromelia. Uit dit onderzoek bleek dat onder een diffuus kasdek planten bij een hogere RV meer licht kunnen verdragen en dat bij pot-anthurium daardoor een teeltversnelling van meer dan 25% mogelijk is. Zie rapport ->

Proefopzet

In het tweede jaar is het onderzoek uitgevoerd met vijf Phalaenopsis cultivars (Novara, Ikaria, Precious, Atlantis , Monte Bianco). De planten gingen week 17 van 2013 de kas, in week 6 van 2014 was de eerste bloei.

De volgende teeltomstandigheden zijn vergeleken:

een referentieafdeling (normaal glas, schermdoen LS 16, 10 mol/m2/dag)afdeling met diffuus doek (10 mol/m2/dag)afdeling diffuus glas 10 mol/m2/dagDaglichtkas tot 16 mol/m2/dag

Resultaten

Uit de waarnemingen tot nog toe blijkt dat:  de teelt onder diffuus doek heeft tot nu toe ongeveer 3,5% minder energie verbruikt dan de referentieteelt.de teelt onder diffuus glas heeft ongeveer 7% minder energie verbruikt dan de referentieteelt.de planten uit de Daglichtkas zijn het best, dan de planten onder diffuus glas, dan die van diffuus doek. De planten in de referentieafdeling waren rond half september het minst goed qua kwaliteit.tussen de behandelingen zijn geen statistisch betrouwbare verschillen gevonden in aantal takken.de temperatuurverlaging heeft effect op de snelheid van bloei.

Conclusie

Phalaenopsis reageert net als anthurium en bromelia goed op het diffuser worden van het licht. Dit betekent dat er mogelijkheden zijn om naar hogere lichtniveau's te gaan sturen dan tot nu toe veelal gebruikelijk. In de Daglichtkas, waar het lichtniveau het hoogst was, werden de beste planten geteeld. Als er op de juiste manier met licht wordt omgegaan is een teeltversnelling mogelijk omdat de planten eerder de koeling in kunnen. In onze proef is dat echter niet volledig gelukt, omdat we in het begin van de teelt waarschijnlijk te snel veel licht hebben toegelaten en later in week 35 ook nog eens problemen hadden met de wortels. Het vervolg is nu dat we binnenkort de eindwaarnemingen doen aan aantal bladeren, takken, bloemen, knoppen, vers- en drooggewicht. Via deze website houden we u op de hoogte.

Meer informatie over het project ->

Dit project is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron. Ook zijn er financiële bijdrages van Biosolar Cells Programma, Guardian (glas) en Ludvig Svensson (diffuus scherm).

Meer nieuws