Kwekersinitiatief Nieuwe Telen aubergine

Bij kwekerij Greenbrothers in Zevenbergen wordt sinds eind november een proef uitgevoerd op 3.500 m2 waarbij aubergines worden geteeld volgens de principes van Het Nieuwe Telen (HNT).

De financiering van deze proef vindt voor een deel plaats door de telers zelf. “Een uniek kwekersinitiatief”, zegt Joel van Staalduinen van Inno-Agro. Van Staalduinen begeleidt de proef, die door telersvereniging TTO is opgezet.

Techniek

De teelt wordt vergeleken met een referentie-afdeling op het bedrijf. In de kas wordt gewerkt met twee energieschermen, een LBK met binnen- en buitenluchtaanzuiging (5m3/m2), na verwarming, een transparante slurf boven het gewas (diameter 65 cm) en een Verti-Fan voor het verbeteren van de luchtverdeling. Nieuwe Telen-specialist Peter Geelen van PlantMonitoring BV begeleidt de proef.

“De spannende tijd breekt nu aan”, zegt Van Staalduinen. “Er staat inmiddels behoorlijk wat gewas en dat begint flink te verdampen. We volgen nauwkeurig wat er gebeurd. Op dit moment is het nog te vroeg om conclusies te trekken. Met de begeleidingscommissie bezoeken we iedere zes weken de kas.”

Doelstelling

Het streven is om 25% energie te besparen ten opzichte van de standaard aubergineteelt en om een productieverhoging te realiseren. De neveneffecten op onder andere biologische bestrijding, Mucor en het kasklimaat worden bestudeerd. De effecten op de gewasgroei en ontwikkeling, productie en kwaliteit worden door het jaar heen gemonitord.

De aubergineproef wordt privaat gefinancierd door Nederlandse auberginetelers (90% van het areaal neemt deel) en Belgische auberginetelers (100% van het areaal neemt deel). Daarnaast is er een subsidie vanuit her programma Kas als Energiebron. Bovendien ondersteunen de volgende leveranciers het project: Ludvig Svensson, Technokas, Van der Ende groep, Elektravon-Haket, LetsGrow en Hoogendoorn.

Meer nieuws