LED kansrijk als stuurlicht

Wageningen UR, Plant Lighting en Plant Dynamics

LEDs bieden mogelijkheden om energie te besparen in stuurlichttoepassingen, zoals het bevorderen en remmen van bloei, dagverlenging en sturen van de plantvorm. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR, Plant Lighting en Plant Dynamics. In die studie zijn vanuit het oogpunt energie te besparen de stuurlicht effecten op planten gekoppeld aan praktische toepassingen in de tuinbouw. 

Stuurlicht is de beïnvloeding van de processen in de plant door lichtkleur anders dan fotosynthese. Deze processen zijn onder meer de bloei, groei en fysiologische processen zoals huidmondjesopening. Door hier LED?s in plaats van gloeilampen voor te gebruiken kan procentueel fors op elektriciteit worden bespaard. In absolute zin is de besparing nog veel groter als de stuurlicht-effecten van assimilatielicht op het gewas zo kunnen worden benut dat minder assimilatielicht ingezet hoeft te worden. Het onderscheid tussen assimilatielicht en stuurlicht is niet altijd scherp. Ook assimilatielicht heeft een sterk stuurlicht-effect op gewassen.

Dagverlenging met lage intensiteit stuurlicht in plaats van een hoge intensiteit SON-T is een kansrijke besparing voor lange dag planten zoals lelie en lisianthus. Maar het gevaar bestaat dat er toch een assimilatentekort ontstaat en dat er ingeleverd moet worden op plantkwaliteit. Of dit een probleem is zal uit proeven moeten blijken.  

Andere gewassen
De onderzoeken naar versnelde opkweek van jonge vruchtgroenteplanten kan doorgezet worden bij andere gewassen met open structuur. Denk hierbij aan chrysant en andere sierteeltgewassen die in het eerste stadium van de teelt relatief veel licht onbenut laten, doordat het niet door de bladeren onderschept wordt.  

Bij een aantal siergewassen dient assimilatiebelichting niet alleen ter bevordering van de groei, maar ook om het gewas compacter te houden. Er zijn lichtspectra op basis van LED?s te bedenken die de strekking sterker remmen dan SON-T. Energie kan bespaard worden doordat LED?s  zuiniger zijn en doordat voor een sterkere remming van de strekking een lagere intensiteit belichting wellicht afdoende is. Dit laatste punt zou energiebesparing kunnen opleveren bij gewassen waar strekkingsremming een teeltdoel is, zoals lelie, kalanchoë, potroos en potchrysant. 

De beschikbaarheid van zowel nieuwe kennis als van nieuwe lichtbronnen biedt kansen voor toepassingen van stuurlicht buiten de gebaande paden. Dit vergt een procesmatige benadering vanuit plantkundige kennis. Mogelijk kunnen door stuurlicht dezelfde processen worden aangestuurd, of versterkt, als nu met energieverslindende temperatuurstrategieën gebeurt, zoals bij trekheesters en Phalaenopsis. Om ook in de toekomst met vernieuwende toepassingen te kunnen komen, is het noodzakelijk dat ontwikkeling van vernieuwende kennis een kans krijgt.

Lees meer in het rapport ?Stuurlicht in de Glastuinbouw?

Dit onderzoek wordt gefinancierd door het Productschap Tuinbouw en het Ministerie van EZ in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws