Meerderheid tevreden over WKO

Donderdag 24 april vond de presentatie plaats van de resultaten van het onderzoek naar de energieprestaties en de knelpunten van WarmteKoudeOpslag (WKO) in de glastuinbouw. Het onderzoek is uitgevoerd door Charles Geelen en Krijn Braber van bureau Infinitus in het kader van programma Kas als Energiebron met financiering door het ministerie van Economische Zaken en het Productschap Tuinbouw.

Het onderzoek is uitgevoerd aan de hand van een uitgebreide enquête onder gebruikers van WKO gevolgd door diepte interviews bij 4 gebruikers en 2 leveranciers. Het grootste aantal WKO-installaties komt voor in de Phalaenopsis teelt en bij telers van bolbloemen. Dat is begrijpelijk want in die teelten is de inzet van koude noodzakelijk. Tweederde van de gebruikers hebben de warmtepomp en WKO aangeschaft om energiebesparing of CO2 reductie te bereiken. Ruim 2/3 van de gebruikers is volledig tevreden over de installatie, minder dan 10% is ontevreden.

De meeste besparing werd bereikt als hogere warmtepomp vermogens waren geïnstalleerd. Immers, dan kan een groter deel van de warmtebehoefte worden gedekt met duurzame warmte. De warmtepomp maakt meestal deel uit van een configuratie met meerdere warmtebronnen: WKK of een gewone ketel. In sommige gevallen bleek de broncapaciteit van de aquifers niet goed afgestemd op het vermogen van de warmtepomp. Dat kan tot technische problemen en tot lagere rendementen leiden. De broncapaciteit is niet exact te voorspellen, daarom is het uitvoeren van een proefboring sterk aan te bevelen.

Vanuit de vergunningverlening is het noodzakelijk dat de opgeslagen warmte en koude in balans zijn. Bij de helft van de installaties is dat prima in orde, bij een aantal zijn herstel acties nodig. Telers zijn zich echter in onvoldoende mate bewust van de noodzaak en de manier waarop de balans moet worden hersteld. Hierbij is aangetekend dat een koude overschot minder ernstig  is dan een warmte overschot. Dit laatste speelt slechts bij een enkel geval.

Tot slot was het opvallend dat zowel de prestaties van de installaties (in temperatuurverschil over de bron en in COP van de warmtepomp) als de tevredenheid van de ondernemers aanmerkelijk hoger waren dan gebleken is in een vergelijkbaar onderzoek in de utiliteit (kantoor en bedrijfsgebouwen).

Indien er onder gebruikers van WKO in de glastuinbouw belangstelling is wil KaE een studiegroep vormen om gebruikservaringen onderling uit te wisselen en ondernemers te ondersteunen om de prestaties van hun installatie nog verder te verbeteren. Nadere informatie bij Aat Dijkshoorn.

Presentatie en onderzoeksrapport over WKO in glastuinbouw.

Meer nieuws