Meten microklimaat nog nauwkeuriger

Peter van Weel van Wageningen UR Glastuinbouw

"WUR Glastuinbouw gebruikt voor het meten van de temperatuur en de RV binnen het gewas kleine kastjes voorzien van een niet geventileerde sensor en een draadloze dataoverdracht. Gewone geventileerde meetboxen zijn minder gevoelig voor opwarming van de sensor door straling van zon, lampen of verwarming, maar veroorzaken door hun grote luchtstroom zelf een verandering van het microklimaat rondom een blad. Daarnaast zijn ze te groot om dicht in de buurt of zelfs binnenin het bladpakket te hangen. Voor de nacht voldeden de draadloze sensoren goed zolang ze maar niet te dicht in de buurt van een verwarmingsbuis hingen, maar overdag en bij gebruik van belichting werden de resultaten te onbetrouwbaar geacht.

Er is nu een nieuwe sensorkop ontwikkeld die veel beter tegen opwarming is afgeschermd en van een heel kleine luchtstroom is voorzien. Daarbij was een belangrijke uitdaging om het stroomverbruik van de ventilator zodanig te minimaliseren dat er nog steeds gewerkt kan blijven worden met een batterij als voeding zodat de sensor makkelijk verplaatsbaar blijft.  Het prototype is gebouwd met een 3D printer en vervolgens in de volle zon en onder een SON-T lamp vergeleken met een ongeventileerde meetbox en een standaard meetbox.

De resultaten waren zodanig goed dat besloten is om nu een praktijkversie te laten maken. In de volle zon gaf de ongeventileerde sensor 8 graden te hoog aan. De nieuwe sensor was na 2 minuten ventileren op dezelfde meetwaarde als de standaard meetbox. Dat betekent dat de ventilator niet permanent hoeft te draaien, waardoor het stroomverbruik tot het uiterste minimum kan worden beperkt. Met een accu uit een telefoon kunnen we nu 3 maanden meten. Voor onderzoek is dat lang genoeg. Voor permanente inzet kan de meetbox nog worden aangevuld met een zonnepaneeltje dat overdag voldoende stroom kan leveren om de accu op peil te houden." 

De meetbox is ontwikkeld in het kader van het project 'Monitoring HNT', dat wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws