'Mijn werkgever ziet dat het toepassen van HNT zijn vruchten afwerpt'

Begin dit jaar zijn tien groepen gestart met de cursus Het Nieuwe Telen (HNT). De meeste van die groepen hebben inmiddels de laatste cursusdag afgerond. Ook dit jaar zijn weer opvallende resultaten behaald. De deelnemers hebben niet alleen de theorie van HNT opgenomen, maar velen van hen zijn ook enthousiast aan de slag gegaan met het toepassen van HNT in de praktijk.

Een van de deelnemers vertelde: “Mijn werkgever ziet dat het toepassen van HNT zijn vruchten afwerpt en laat me daarin dan ook vrij om het in te vullen naar eigen inzicht. Mijn teeltadviseur was het eerste jaar zeer sceptisch over HNT, maar ook hij is inmiddels helemaal om. Met collega-telers heb ik buiten de cursus HNT geen contact over de teeltwijze. Dit zie ik als een positief punt, omdat ik dan ook niet aan het twijfelen wordt gebracht door telers die deze teeltwijze niet zien zitten.”

Grote energiebesparing
Verschillende deelnemers aan de cursus vertellen tijdens de cursusdagen dat zij grote stappen maken in energiebesparing, waarbij geen nadelen voor de teelt werden waargenomen. Besparingen waarmee het gebruik daalt van 40 m3/m2 een paar jaren terug tot onder de 30 m3/m2 dit jaar zijn geen uitzondering. Maar het gaat niet altijd over rozen, want een enkeling laat weten te ver te zijn doorgeschoten in de veranderingen of geeft aan missers te hebben gemaakt. Dit wordt dan ook weer besproken tijdens de cursus. De overgrote meerderheid van de cursisten is enthousiast en willen verder gaan in de toepassing van HNT.

Ook aanmelden voor een cursus?
Regelmatig gaan nieuwe groepen van start. Op dit moment zijn groep 39 en 40 in voorbereiding. Voor groep 37 (siertelers rond Aalsmeer) en groep 34 (groentelers in zuidoost Nederland) zijn nog enkele plaatsen open. Meld je snel aan via het aanmeldformulier, want deze groepen starten al in november.

Meer nieuws