Monitoren van energie-innovaties

Aat Dijkshoorn, Projectleider Het Nieuwe Telen bij Kas als Energiebron

Leren van elkaar is een belangrijke kracht van de glastuinbouwsector. Binnen Kas als Energiebron wordt hoge prioriteit gegeven aan het  monitoren van de prestaties van innovatie ontwikkelingen om energie te besparen. In 2014 voert Wageningen UR Glastuinbouw voor KaE monitoring uit op 10 bedrijven. Via deze website en de vakbladen wordt u op de hoogte gehouden van de resultaten. In de rubriek “aan het woord” zullen telers en de onderzoekers regelmatig vertellen over hun ervaringen.

De monitoring houdt in dat de prestaties van de nieuwe technologieën ten aanzien van het energieverbruik en de effecten voor de teelt en productie objectief worden vastgesteld. Ook onverwachte effecten zullen grondig worden geanalyseerd. Dit moet de innovatieve ondernemer helpen bij het beter benutten van zijn investering. Tevens kunnen leveranciers met de resultaten hun voordeel doen om de technologie verder te ontwikkelen en te verbeteren. En de collega’s die geïnteresseerd zijn in de nieuwe technologieën kunnen nog beter afwegen of deinvestering ook geschikt is voor hun bedrijf en teelt.

Het monitoring project wordt gefinancierd door het ministerie van Economische zaken in het kader van het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws