Ondergrondse warmteopslag met hogere temperaturen

In het onderzoeksrapport ‘Thermisch rendement hoge & middelhoge temperatuur warmteopslag in de bodem’ zijn bestaande projecten onderzocht. Het gaat hierbij om systemen met MTO (middelhoge temperatuur opslag, 30-60 °C) en HTO systemen (hoge temperatuur opslag, > 60 °C).

Bij dergelijke systemen wordt een overschot aan warmte opgeslagen in de ondergrond tot het moment dat deze nuttig gebruikt kan worden. Het belangrijkste voordeel van deze systemen is dat direct warmte kan worden geleverd zonder aanvullende warmtebronnen. Dit maakt deze systemen energetisch gezien gunstiger dan lage temperatuur WKO systemen.

Het onderzoek is uitgevoerd door IF Technology. Het is onderdeel van het onderzoek  ‘Meer energie uit aquifers’ dat IF en DLV glas & energie samen uitvoeren in het kader van de Kas als Energiebron.

In Nederland is warmteopslag in een aquifer met temperaturen boven de 25°C toegestaan, mits dit aantoonbaar geen of acceptabele consequenties heeft voor het ondergrondse milieu. Warmteopslag is een techniek die al sinds de jaren negentig wordt toegepast maar nog geen grote doorbraak heeft gekend. . Dit heeft te maken met de kosten/baten en het energetisch rendement van het systeem. Wel is de verwachting  dat de vraag naar grootschalige warmteopslag in de toekomst zal toenemen door de grotere focus op het gebruik van restwarmte, geothermie en zonnewarmte.

In Nederland zijn de afgelopen 30 jaar 7 MTO/HTO grootschalige warmteopslagsystemen gerealiseerd (gesloten systemen buiten beschouwing gelaten). Drie daarvan zijn om diverse redenen gestopt. In het rapport is het thermisch rendement van een aantal projecten  beoordeeld en zijn ontwerpregels voorgesteld waarmee het rendement van nieuw te ontwerpen systemen kan worden verbeterd. Daarnaast is een belangrijk aandachtspunt de systeemintegratie (de samenwerking tussen onder- en bovengrond). Deze ontwerpafstemming loopt tussen het eerste ontwerp en het gebruik vaak averij op. De komt doordat teveel partijen in het project los van elkaar besluiten nemen die invloed hebben op het gehele systeem.

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws