Op weg naar reductie energie-input en optimaliseren CO2-inzet bij paprika - Blog

Bas Oudshoorn, Improvement Centre

Momenteel loopt het project Paprikateelt met minimaal CO2: Fossielvrij en weerbaar op het Improvement Centre. Dit project is een vervolg op ‘Paprika weerbaar richting fossielvrij’ waarbij al een grote energiewinst is behaald. Het huidige project heeft als doel verdere reductie van energie-input en optimaliseren van CO2-inzet. De resultaten van vorig jaar lieten zien dat de meeste energie-input nodig is bij de start van de teelt. Zo werd in de eerste 10 weken, meer dan 40% van de totale energie-input voor verwarming van de kas ingezet. Dit ondanks intensief schermen.

Verder verlagen energie-input
Door het toevoegen van een AC-folie is de isolatie van de kas verder verhoogd en dit heeft duidelijk positieve effecten gehad. De voorgaande en de huidige teelt kunnen niet 1-op-1 worden vergeleken door andere buitenomstandigheden en andere plantdata. Toch kunnen we stellen dat we de energie-input verder hebben kunnen verlagen. Gemiddeld was de warmte-input voor de verwarming 0.3m³/m²/week lager t/m week 10. Hierna is het energiedoek verwijderd en is de energie-input vergelijkbaar met vorig jaar.

Actieve ontvochtiging
Bijkomend voordeel van het AC-folie is een hoger vochtgehalte in de kas. Er is bewust gekozen voor een AC-folie met minimale perforatie om zoveel mogelijk vocht binnen te houden. Dit heeft ertoe geleid dat de actieve ontvochtiging eerder kon worden ingezet en er meer energie geoogst kon worden. Hierdoor lag de netto energie-input (energie-input minus energie-oogst) in week 10 nagenoeg gelijk, ondanks dat we dit seizoen 5 weken eerder zijn begonnen.

Goede groei
Net als vorig jaar zien we ook dit jaar een goed groeiend gewas. Hierbij zien we wel de effecten van het sombere voorjaar. De plantbelasting is minder snel opgelopen en het vruchtgewicht ligt lager dan vorig seizoen. Maar dit komt overeen met de ervaringen in de praktijk en momenteel lopen we 2.5 kg/m² voor op vorig jaar.

Optimaliseren CO2-inzet
De focus ligt nu op het optimaliseren van de CO2-inzet. Dit doen we door het gewenste CO2-niveau af te bouwen als de luchtuitwisseling toeneemt. Hiermee wordt voorkomen dat er maximaal wordt gedoseerd bij openstaande ramen. Daarnaast proberen we de ramen zo lang mogelijk gesloten te houden door de kas te koelen via verneveling. Tot nu toe zien we een grote besparing op CO2-input en een verhoogde efficiëntie. Hierbij worden wel lagere CO2-concentraties geaccepteerd. De toekomst zal uitwijzen wat het effect hiervan is op de productie.

Het project wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en is gefinancierd door het programma Kas als energiebron, het innovatie- en actieprogramma vanuit het ministerie LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK), de gewascoöperatie Paprika, Rijk Zwaan, De Ruiter Seeds, Enza Zaden, Cultilene, Ludvig Svensson, Gemeente Lansingerland, Stichting Hagelunie, Skytree, Priva en Van Dijk Heating een bijdrage. De proef is intensief gevolgd en begeleid door telers.

Bas Oudshoorn
Onderzoeker Improvement Centre

Meer nieuws