Opvallende zaken bladplukproef tomaat

Arie de Gelder (WUR) en Jeroen Sanders (Proeftuin Zwaagdijk/Demokwekerij)

"In de projecten Het Nieuwe Gewas en Optimale lichtbenutting in de winter bij tomaat vergelijken we de effecten van extra bladplukken. In de proef het Nieuwe Gewas bij Wageningen UR loopt de productie in de behandeling ‘zeer open’, waarin het meeste aantal bladeren is geplukt (55 % ofwel aan de plant nog 8 volgroeide bladeren) nog voor, maar de verschillen met de referentie afdeling (33% bladplukken, 12 volgroeide bladeren) en de afdeling met 44% bladplukken worden kleiner.

Er zijn een paar opvallende zaken te noteren. Meer bladplukken leidde tot kortere planten en kortere bladeren. Dit is anders dan verwacht. We verwachtten dat de planten de lagere hoeveelheid bladeren zouden compenseren door individuele bladeren groter te laten worden. Dat lijkt echter niet het geval.

Een tweede opvallend punt was dat in de zeer open afdeling de bladeren eind vorig jaar vrij sterke gebrek verschijnselen vertoonden, waarschijnlijk door onttrekking van magnesium. Omdat deze planten een kleiner bladpakket hebben, is de voorraad Mg kleiner. Als er dan een tekort is voor de vruchten, zullen de bladeren eerder symptomen van gebrek kunnen vertonen.

Een punt van discussie met de begeleiding is: moet je je richten op een vast aantal bladeren per stengel (8, 10 of 12) in combinatie met de bladplukstrategie, of mag je, als er meer trossen aan de plant hangen, bijvoorbeeld uitkomen op 9, 12 en 14 bladeren. We hebben in overleg met de begeleiders gekozen voor de eerste strategie. 

Nu, in de eerste weken van het jaar, voeren we de stengeldichtheid op. Dat zal automatisch betekenen dat de LAI ook bij de zeer open behandeling wat zal toenemen. We zijn zeer tevreden over het verloop van dit experiment, waarin we zien de verschillen in behandeling van het gewas groot zijn. De cijfers zullen moeten uitwijzen waar dit uiteindelijk toe leidt.

De proef Optimale lichtbenutting in de winter wordt uitgevoerd door Proeftuin Zwaagdijk. De proef is opgezet bij twee tomatenkwekerijen, beiden met assimilatie belichting. Op kwekerij Oussoren wordt de grove tomaat Merlice geteeld en bij kwekerij Leema de cocktail tomaat Brioso.

Ook bij deze proeven zien we een korter gewas bij planten met minder blad. Er zijn op dit moment nog geen grote verschillen zichtbaar in bladstrekking. Wel zien we dat er door een lager verdampend oppervlak bij de 44% en 55% bladpukken het drainpercentage toeneemt. Op dit moment zijn de verschillen in vruchtgewicht en product nog minimaal. Maar de verwachting is dat de verschillen tussen de drie behandelingen in de komende weken groter gaan worden. Een belangrijk punt hierbij zal de beslissing worden tot welk moment we moeten doorgegaan met het extra verwijderen van blad uit de kop."

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws