Perfecte Roos nu goed in balans

Edwin van der Knaap, adviseur Roos bij DLV

“In het rozenproject ‘de Perfecte Roos’ worden de ervaringen met Het Nieuwe Telen en Het Nieuwe Belichten gecombineerd. Het streven is  een duurzame teeltwijze, waarbij de grondstoffen 30% efficiënter worden ingezet. Na een wat stroeve start waarbij het gewas niet goed in balans was, ziet het gewas er de afgelopen 10 weken goed uit. We hebben in deze periode, met normaal gesproken de laagste productie, toch gemiddeld vijf rozen van 60 gram per m2 per week geknipt. Dat is een prima resultaat en kan worden toegeschreven aan de betere balans van het gewas. Dat wil zeggen een goede verhouding tussen wat het gewas aan assimilaten vraagt en aanmaakt in de tijd. 

Het belichtingsplan in de proef is gericht op een stabiele lichtsom. Daarmee kunnen we de energie-efficiëntie optimaliseren, wat goed is voor de stabiliteit van het gewas en dat zorgt weer voor een hoge productie. Dat lukt goed bij een hoog lichtniveau van 270 micro mol, omdat donkere perioden goed op te vangen zijn. De toepassing van HNT gaat goed; we houden geen minimum buis aan, maar ontvochtigen door geforceerd buitenlucht in kas te brengen.

In de proef hebben we tot nu toe ook kunnen aantonen dat de uitloop van nieuwe scheuten voor 100% wordt bepaald door de lichtsom. Dat weten we door de resultaten van de LED verlichte bedden te vergelijken met de enkele bedden waar de LED niet brandt. Om optimaal te profiteren van meer licht is het wel belangrijk om het gewas voor langere tijd van meer lichtsom te kunnen voorzien. Een optimaal effect wordt bijvoorbeeld niet bereikt wanneer alleen 3 weken meer licht wordt toegediend.

In de proef is afgelopen winter de donkerperiode van 6 uur naar 4 uur teruggebracht. Ten aanzien van het energieverbruik bleek 6 uur niet efficiënt te zijn, omdat de energievraag dan in z’n geheel terugvalt op het centrale verwarmingsnet. We kunnen over een hele zomer voldoende warmte uit het zonlicht winnen om de kas te verwarmen. Om te leren van de inzet van laagwaardige warmte via de OPAC warmtewisselaars, is de buisverwarming afgewisseld met de OPAC wisselaars. Een leerpunt is dat de ontvochtigingsinstallatie gemakkelijk leidt tot extra verdamping, zeker wanneer je die inzet in combinatie met extra luchtbeweging veroorzaakt door de OPAC’s. Een volgende stap is het regelen van de RV doormiddel van OPAC’s, in combinatie met het energiedoek en de luchtramen zonder inzet van de ontvochtigingsinstallatie.

Door de vertraagde opstart van de proef is het energieverbruik niet helemaal volgens planning verlopen en hebben we meer verbruikt dan gepland, maar we hebben ook meer geproduceerd. Ook was de energie-efficiëntie beter dan gepland. Dit jaar zijn we goed begonnen met de teelt en kunnen we harde resultaten krijgen. Omdat energiebesparing het doel van de proef is, brengen we de belichting terug van 500 kWh naar 400 kWh. Daarnaast willen we het warmteaandeel met een derde per jaar terugbrengen en de CO2-dosering halveren. In die teeltomstandigheden willen we relatief meer produceren."

Meer nieuws