Proef bladplukstrategie in WUR-proefkas

Arie de Gelder van Wageningen UR Glastuinbouw

“Op 10 oktober zijn in kassen van WUR glastuinbouw in Bleiswijk tomaten van het ras Brioso geplant voor een nieuwe proef. Het doel is het bepalen van de beste bladplukstrategie en vooral of het mogelijk is om meer blad weg te plukken dan nu in de praktijk gangbaar is.

We willen weten of  planten met minder blad net zo efficiënt met licht om kunnen gaan als planten met meer blad. Als dat zo is zouden meer assimilaten naar de vruchten gestuurd worden, want er hoeft immers minder blad aangemaakt te worden. Dat zou gunstig zijn voor de productie. Minder bladoppervlakte betekent ook minder verdamping, waardoor het energieverbruik om het vocht af te voeren, omlaag kan.

Er zijn 3 niveaus van bladplukken: 33% van het blad wegnemen ( 1 van de 3 blaadjes); 44% wegnemen (4 van de 9 blaadjes) en 55% wegnemen (5 van de 9 blaadjes). De blaadjes worden meteen als jonge blaadjes uit de  kop verwijderd, waardoor de plant minder bladoppervlakte kan maken. 

De behandelingen worden in afzonderlijk kasafdelingen van elk 144 m2 oppervlakte uitgevoerd. De planten worden belicht en het kasdek is diffuus. Het klimaat per behandeling kan worden aangepast. Bij de ene behandeling past bijvoorbeeld een andere temperatuurstrategie beter dan bij de andere. We verwachten dat bij planten met minder blad een andere vochtregulering nodig is. Per behandeling meten we het energieverbruik en houden we de normale plantregistratie aan. Van een aantal planten meten we de totale droge stofproductie, zowel de vruchten als de rest van de plant. Verder meten we de lichtdoordringing in het gewas en de verhouding tussen de lengte en breedte van het blad. Het is mogelijk dat de planten het weggenomen blad compenseren door grotere bladeren aan te maken. Fotosynthesemetingen op verschillende bladhoogtes kunnen informatie geven of de fotosynthese bij minder blad omhoog gaat. 

Wat later dan in Bleiswijk startte een praktijkproef waarin voor dezelfde behandelingen  en het zelfde ras is gekozen, daarnaast worden metingen gedaan bij een grof type tomaat. Die proef wordt uitgevoerd door proeftuin Zwaagdijk.”  

Dit project wordt gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het  ministerie van Economische Zaken (EZ).

 

Meer nieuws