Projecten DAGO in 2015

In juni 2014 hebben de negen Nederlandse geothermie operators zich verenigd in DAGO (Dutch Association Geothermal Operators). DAGO krijgt vanuit het programma Kas als Energiebron een bijdrage voor het project kennismedewerker, voor een periode van 2014 tot en met 2017. Vanaf juni 2014 is Martin van der Hout aangetrokken als kennismedewerker binnen dit project, dat in december 2014 getoetst is door de begeleidingscommissie. Deze commissie bestaat uit een afgevaardigde van het bestuur van DAGO, LTO Glaskracht Nederland, Ministerie van Economische Zaken directie Agro en Stichting Platform Geothermie. 

Het bestuur van DAGO en de begeleidingscommissie hebben positief geëvalueerd in de voortgang van het project en verdere afstemming voor 2015 heeft geleid tot formulering van volgende hoofdlijnen voor de kennismedewerker.

DAGO zal in 2015 een aantal projecten van verschillende aard onder leiding van de kennismedewerker uitvoeren. Dat zijn bijvoorbeeld technische projecten rond bestaande vraagstukken, zoals pompoptimalisatie of corrosiemonitoring. Ook zal de kennismedewerker voor het gemeenschappelijk notities opstellen, zoals bijvoorbeeld een DAGO zienswijze rond de winningsvergunningen. De kennismedewerker zal een minimaal vijfpraktijkdocumenten uitwerken die te gebruiken zijn als standaard werkinstructies. Binnen DAGO zal daarnaast een groep van zeven aanstormende operators een kennisstructuur worden opgebouwd, waarbij centraal vraagstukken worden behandeld en gerapporteerd.

Het programma Kas als Energiebron heeft in het najaar van 2014 het DAGO onderzoeksvoorstel voor Opstellen van Industriestandaarden gehonoreerd. De kennismedewerker verzorgt binnen dit project de afstemming met de operators en de aanstormend operators.

In de opbouw en het onderhoud van het geothermie netwerk heeft de kennismedewerker de centrale rol richting Staatstoezicht op de Mijnen, adviesorganisaties en gelieerde sectoren als die van de Olie&Gas, de zoutwinning en de waterbehandeling. Daarbij hoort ook het relatiebeheer met onderzoeks- en adviesorganisaties, waarbij formulering van gemeenschappelijke onderzoekswensen belangrijk is. Vanuit die verantwoordelijkheid neemt de kennismedewerker ook deel binnen de Kennisagenda Aardwarmte, die naar aanleiding van het Versnellingsplan Aardwarmte is opgestart.

Een actieve communicatie van de verschillende projecten zowel binnen DAGO als daarbuiten wordt door de kennismedewerker verzorgd, waarbij op regelmatige basis binnen op de site Energiek2020.nu wordt gepubliceerd.

Voor reacties bent u van harte uitgenodigd om contact op te nemen met Martin van der Hout: info@dago.nu tel. 088 0307063

Dit project / onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het ministerie van EZ, het Productschap Tuinbouw en Kas als Energiebron.

Meer nieuws