Resultaten proef fotosynthesemonitoring

In het project ‘Optimalisatie van het Nieuwe Telen, werkpakket Fotosynthesemonitoring', is samen met Gademann Instruments een meetsysteem ontwikkeld, waarmee PAR en fotosynthese in 8 gewaslagen gelijktijdig gemeten kan worden. De fotosynthese van alle lagen bij elkaar opgeteld levert de gewasfotosynthese. Daarnaast is software ontwikkeld om de meetdata on-line te bekijken en te analyseren. Vanaf eind juli vorig jaar zijn drie meetsystemen getest in een afdeling bij Wageningen UR en daarna in de proefafdelingen van het Improvement Centre.

Uit de metingen in september en oktober op verschillende hoogtes in het gewas blijkt dat de fotosynthese bijna recht evenredig verloopt met de lichtintensiteit in PAR. Dat de fotosynthese boven in het gewas relatief niet lager was dan onderin maakt duidelijk dat in de betreffende periode geen sprake was van lichtschade. De resultaten maken verder duidelijk dat de nauwkeurigheid van de PAR-metingen  met de kleine interne PAR sensor te laag is voor een betrouwbare opschaling naar gewasfotosynthese.

Fotosynthese-monitoring met behulp van nieuwe fluorescentiemeters met meerdere koppen biedt de mogelijkheid om gelijktijdig op meerdere hoogtes in het gewas de actuele fotosynthese te volgen. Informatie over de actuele fotosynthese kan helpen om de groei van het gewas beter te kunnen verklaren. Daarnaast kan met deze sensoren de totale gewasfotosynthese geschat worden. In het deelrapport worden de ontwikkeling en de resultaten van de metingen in drie delingen tomaat in het Improvement Centre beschreven. Voor de beschrijving en de resultaten van de teeltproef wordt verwezen naar het rapport Optimalisatie van Het Nieuwe Telen (de Gelder et al. 2014).

Tot nu toe zijn er geen meters beschikbaar om gewasfotosynthese te meten. Wel kan de fotosynthese geschat worden met ETR parameter van de Plantivity meter. Sinds kort zijn er goedkopere, kleinere en eenvoudiger te bedienen fluorescentiemeters beschikbaar en wordt het daarmee mogelijk om PAR en ETR bij meerdere lagen in het gewas te meten. Opgeteld levert de actuele ETR van alle lagen bij elkaar de actuele ETR van het gewas. Ook kan, naar analogie van de lichtsom, een ETR-som berekend worden voor het gewas. Met behulp van calibratiemetingen met de Licor 6400 fotosynthesemeter kan de ETR omgerekend worden naar echte fotosynthese. Voor dit project is samen met Gademann Instruments in Duitsland de Micro-Moni-Set ontwikkeld: een meetsysteem bestaande uit 8 Micro-Moni-PAM sensoren.

Vanaf eind juli zijn drie meetsystemen getest in een afdeling bij de WUR en daarna in de proefafdelingen van het Improvement Centre.

Zie poster 

Zie onderzoeksverslag

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws