Sneller door diffuus licht en HNT

Wageningen UR Glastuinbouw

De proef ‘Grip op licht’ van Wageningen UR Glastuinbouw heeft aangetoond dat Anthurium en Bromelia onder diffuus licht in combinatie met Het Nieuwe telen niet alleen sneller groeien, maar ook zwaarder zijn en met minder energie geproduceerd kunnen worden. Diffuus licht is gunstig voor plantgroei. Bovendien kan bij potplanten meer licht in de kas worden toegelaten als het diffuus is. Dat heeft Wageningen UR Glastuinbouw bewezen in proeven met twee Anthuriumrassen en twee Bromeliasoorten. Het licht werd diffuus gemaakt door een diffuus schermdoek, door diffuus glas of door te telen in de Daglichtkas. Ook bij veel instraling werd de luchtvochtigheid op peil gehouden door verneveling.

In het zomerhalfjaar trad bij alle gewassen een spectaculaire groeiverbetering op door meer diffuus licht toe te laten; nooit trad er bladschade op. Zo waren de anthuriums in 16 weken vermarktbaar, terwijl dat in de praktijk 22 weken duurde, waarbij de planten ook nog eens 25% zwaarder waren dan in praktijk. Door toepassen van lichtintegratie en verlaging van het temperatuursetpoint werd 25% energie bespaard. Om risico op schade door teveel licht te kunnen voorkomen zijn methoden voor plantmonitoring verbeterd. Zo zijn enkele verbeteringen aan de Plantivity meter gemaakt waardoor de meter minder vaak (eens per week) van blad verwisseld hoeft te worden en de potentiele fotosynthese bepaald kan worden voor een betere inschatting van efficiëntie van fotosynthese. 

Andere potplanten
Hoewel de proef alleen is uitgevoerd met twee soorten potplanten kunnen gelijksoortige resultaten ook worden verwacht bij andere potplanten, zowel bloeiende als groene. Dat zegt WUR-onderzoeker Filip van Noort. “Dat geldt vooral voor teelten waar nu veel wordt geschermd om schade aan de planten te voorkomen. Met diffuus licht wordt hetzelfde bereikt, maar krijgen de planten meer licht waardoor de fotosynthese toeneemt. Voor betere groei is het ook nodig om het klimaat aan te passen zoals een hoger luchtvochtigheid aanhouden en de ramen langer gesloten houden waardoor de CO2 in de kas blijft", aldus Van Noort. 

Dit project is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron. Ook zijn er financiële bijdrages van Biosolar Cells Programma, Guardian (glas) en Ludvig Svensson (diffuus scherm).

Meer nieuws