Softsensor legt plantresponse bloot

Voor de gewassen Chrysant en Spathiphyllum heeft Plant Dynamics met metingen van de plantresponse op licht en CO2 de groeilijnen (assimilatielijnen) vastgesteld (zie rapport). De groeilijnen worden met het computerprogramma ‘Softsensor’ inzichtelijk gemaakt. Zonder dure sensoren kunnen telers met dit programma inzicht krijgen in de plantresponse. Met deze informatie kunnen ze direct sturen op gewasbehoefte.

De Softsensor is een computerprogramma dat de actuele fotosynthese van een gewas berekent. Met het programma wordt niet alleen de actuele productie berekend maar ook de productie die gerealiseerd had kunnen worden als andere maatregelen waren gehanteerd.

De berekeningen zijn in feite schattingen die zijn gebaseerd op de geregistreerde instraling, temperatuur en RV in de kas en de fotosynthese/huidmondjes eigenschappen zoals die in eerdere experimenten zijn bepaald. Op die manier wordt opgedane kennis gebruikt om de tuinder een inschatting te geven van de productie die er op dat moment plaatsvindt.

De assimilatie en verdamping (berekend met de gerealiseerde situatie) worden vergeleken met een situatie waarbij de instellingen voor assimilatiebelichting, CO2 concentratie en VPD optimaal zouden zijn geweest. Het verschil geeft aan wat er te verbeteren is.

Onder normale omstandigheden komt de berekende fotosynthese van de Softsensor prima overeen met de gemeten fluorescentie waarden van bijvoorbeeld de Plantivity en met CO2 opname metingen van de Licor6400.

Via een signalering geeft de Softsensor een beeld hoe efficiënt licht en CO2 wordt benut voor de fotosynthese. Er wordt dus voldaan aan de doelstelling dat de kweker met behulp van de Softsensor beter kan anticiperen op wat er gebeurt in de teelt en daarmee de inzet van belichting en CO2 met een laag rendement kan voorkomen.

De rapportage van de Softsensor bestaat uit een grafische uitvoer en een overzicht met kwantitatieve gegevens. In de grafische uitvoer is te zien wanneer de productie afwijkt van de berekende optimale productie en de oorzaak daarvan. Verder is er een overzicht van de kasklimaatgegevens en de berekende verdamping. Softsensor is modulair opgebouwd en het is daardoor mogelijke om alle gewenste input parameters grafisch weer te geven. In overleg met de tuinder kan voor iedere gewenste combinatie gekozen worden.

Onderzoeksrapport

Dit project is gefinancierd vanuit het programma Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van LTO Glaskracht Nederland en het ministerie van Economische Zaken (EZ).

Meer nieuws