Update De Perfecte Chrysant

Inmiddels staat de vijfde en tevens laatste teelt van de huidige ronde De Perfecte Chrysant in de kas. De laatste drie teelten stonden in het teken van efficiënt CO2-gebruik, waarbij in eerste instantie (teelt 3) alleen verschil werd gemaakt in de maximale doseringscapaciteit. In de vorige teelt (teelt 4) zijn ook aanpassingen gedaan aan de klimaatstrategie om zoveel mogelijk CO2 binnen te houden. In deze blog wat meer aandacht voor deze teelt.

Het huidige project van De Perfecte Chrysant wordt uitgevoerd in twee identieke afdelingen van 500m² op het Improvement Center. Eén van deze afdelingen is daarbij gebruikt als referentie. Standaard is 120kg CO2 /uur/ha gedoseerd tot een gewenst niveau van 800 ppm. De naastgelegen afdeling had eenzelfde maximale dosering maar deze is afgebouwd vanaf een raamstand van 20% naar 0 kg CO2 bij 100% raamstand. Dit om te voorkomen dat de gedoseerde CO2 direct werd afgelucht. Om de CO2 concentratie in de kas zo hoog mogelijk te houden werd zo weinig mogelijk geventileerd. Hiervoor zijn een aantal maatregelen genomen. Zo lag de ventilatietemperatuur overdag hoger en was de lichtverhoging groter waardoor de maximale ventilatietemperatuur drie graden hoger lag dan de referentie behandeling. Ook waren de P-banden groter waardoor de ramen minder snel openden. Om de kas koel te houden, werd de verneveling ingezet vanaf een RV van 72% ten opzichte van 65% in de referentie afdeling.

Al deze maatregelen hebben geleid tot een reductie van 35% in CO2-gebruik ten opzichte van de referentie behandeling. De gemiddelde CO2-concentratie lag hierbij gemiddeld maar 35 ppm lager.  Door de aanpassingen in de teeltstrategie lagen de temperaturen overdag hoger dan in de controle afdeling. Er is gestreefd om dit te compenseren in de nacht door een lagere ventilatie temperatuur. Echter werkte dit niet afdoende om op een gelijke etmaaltemperatuur uit te komen. Mede hierdoor was de teeltduur twee dagen langer in vergelijking met de controle afdeling.

Dit project is uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en WUR Glastuinbouw en gefinancierd en gecoördineerd door Kas als Energiebron, het innovatie- en actieprogramma van het ministerie van LVVN en Glastuinbouw Nederland. Mede mogelijk gemaakt door Kennis in je Kas (KijK), Chrysant NL, Ludvig Svensson, Signify, Dümmen Orange, Dekker Chrysanten, Royal van Zanten en Floritec. Het project is intensief gevolgd en begeleid door telers.

Bas Oudshoorn
Onderzoeker Improvement Centre

Meer nieuws