'Vocht is spelbreker perfecte roos'

Edwin van der Knaap, adviseur bij DLV Plant

"Wat betreft de productie gaat het goed met de rozen in de Perfecte Roos proef. De afgelopen 25 weken hebben we  7,8 kg aan rozen geknipt. Over het eerste half jaar betekent dat een productie van ruim 8 kg. Dat is een prima resultaat voor Red Naomi. Het takgewichten ligt nu tussen de 55 en 60 gram. Dat is het minimum wat we nastreven. Ten opzichte van de praktijk is het een zware kwaliteit voor deze periode.

De afgelopen weken hebben we volgens de planning sporadisch belicht. De planning is gericht op elektriciteitsbesparing. Doordat we weinig belichten ligt de nachttemperatuur in de kas meestal rond de 15 graden. Het gevolg is een te hoge RV. Het lukt niet om de RV met minimum buis of de  ontvochtigingsinstallatie  te verlagen. Dat komt mede doordat de buitenlucht vrijwel evenveel vocht bevat als de binnenlucht. Onder het gewas zien we de RV bij het ontvochtigen wel omlaag gaan, maar erboven blijft deze  90% of hoger. De enige manier om de RV te verlagen is belichten (met SON-T) en ventileren. Hiermee wordt warmte in de kas gebracht en samen met het ventileren kun je gemakkelijker de RV beheersen.

We moeten constateren dat door de hoge RV ’s nachts momenteel  het produceren van de perfecte roos in het geding komt. De hoge vochtigheid heeft een negatief effect op de houdbaarheid van de rozen en we moeten het gewas 30 tot 35% vaker met fungicide behandelen.

We koelen nu een groot deel van de dag en deden dat in een periode ook in de avond en nacht. Dat  helpt om de RV te beheersen, want in de koelmodus wordt de kas ook ontvochtigd. Samenvattend zien we dat het zonder koel- of warmtevraag lastig is om de RV in bedwang ten houden."

Dit onderzoek is mede tot stand gekomen door de bijdrage van het Ministerie van Economische Zaken en het programma Kas als Energiebron.

Meer nieuws