Waar moet de kaslucht heen?

Peter van Weel, Wageningen UR Glastuinbouw

“Bij gebruik van een systeem waarbij buitenlucht voor ontvochtiging via ventilatoren de kas wordt ingevoerd, ontstaat een overdruk onder het scherm. Met één poreus scherm en zonder belichting, zal die lucht wel door het scherm gedrukt worden. Bij twee schermen of een dichte folie wordt dat al moeilijker. En bij een belichte teelt waar de verdamping al gauw 4 tot 5 keer zo hoog wordt als zonder belichting is zoveel luchttoevoer nodig dat zeker een knelpunt zal ontstaan. Je kunt dan wel een kier trekken, maar het is heel moeilijk om die kier zodanig te regelen dat de overdruksituatie in stand blijft en er nergens kou omlaag komt door de kieren.

Bij een recent project met VentilationJets toegepast in een belichte tomatenteelt is nagedacht welke voorzieningen er nodig zijn om ervoor te zorgen dat afvoer tegen lage kosten zodanig kan plaatsvinden dat er binnen de kas een egaal klimaat ontstaat. Daarvoor bestaan nu 4 voorstellen.

De eerste is om bovenin de gevel bediende luiken te maken die ook tegen de druk van de wind in geopend kunnen worden. Dat systeem is al met succes toegepast bij bedrijven, die via slurven onder de teeltgoten buitenlucht toevoeren. De angst dat het bijeenkomen van veel vochtige lucht bij de gevel tot problemen zou leiden is nooit uitgekomen. Dat komt omdat immers over de hele lengte van het bed droge lucht wordt toegevoerd. Deze optie is minder makkelijk toepasbaar wanneer er rolschermen langs de gevel hangen die lichtdicht moeten blijven. Daarom zijn er alternatieven bedacht.

Het middenpad is geschikt om daar de centrale luchtafvoer te maken (zie afbeelding) wanneer er in de nokken aan weerszijden van het pad een nokscherm komt en er alleen in het scherm boven het middenpad een kier wordt getrokken. Bij gebruik van twee schermen wordt geadviseerd om boven het scherm meer te luchten dan gewoonlijk, dus de ramen staan al open.

De derde optie is om tussen iedere Ventilationjet een koker met klepdeksel in het doek aan te brengen (zie afbeelding). Door de klep blijft er altijd overdruk bestaan. Bij deze optie is het in ieder geval zo dat de vochtige lucht lokaal wordt afgevoerd. Daarentegen komt deze vochtige lucht wel boven het scherm en moet er meer gelucht worden om daar buitencondities te houden. Dat kan bij vorst een beperking geven.

De vierde optie is om een deel van de schermen te voorzien van een poreuze strook die is afgedekt met een dichte flap die als klep dient. Dit is dus hetzelfde principe als optie drie, maar met een andere uitvoeringsvorm."

 

 

 

Meer nieuws