'Wel of geen blad verwijderen?'

Dennis Op het Veld van Trostomatenkwekerij MTS Op het Veld in Belfeld

“Sinds kort zit ik in een studiegroep over HNT. De afgelopen twee bijeenkomsten gaf Peter Geelen een cursus over de verschillende onderdelen van HNT. Hij gaat daarbij terug naar de basisprincipes van plantenfysiologie en natuurkunde. Veel van wat ik hoorde heb ik vroeger op school al geleerd, maar het is goed om de informatie weer op te frissen. Ook is het goed om te horen welke onderzoeken zijn gedaan en wat de laatste inzichten zijn. Die informatie levert altijd veel stof tot discussie op voor de 8 telers die in de studiegroep zitten.

Een onderwerp waar we in de vorige sessie wel 2 uur over hebben gediscussieerd is het al dan niet verwijderen van blad bij tomaten. Nu doen we dat op ons bedrijf geregeld, omdat het oogsten hierdoor gemakkelijker wordt gemaakt. Een andere reden is dat met minder blad meer licht op de vruchten valt, waardoor ze dikker worden. Jaren geleden lieten we in de zomer juist meer blad aan de planten zitten, om hiermee de planten koeler te houden.

Geelen vertelde ons dat het beter is om het blad vlak bij de vruchten te laten zitten. De suikers  kunnen hierdoor gemakkelijk naar de vruchten getransporteerd worden. Haal je het blad weg, dan moeten de suikers van verder komen. Dat kost veel energie voor de planten.  Dat klinkt logisch, maar aan de andere kant zorgt het blad voor meer arbeid bij het oogsten. Het is dus een kwestie van een goede afweging maken tussen hogere arbeidskosten en een betere opbrengst. In de studiegroep hebben we hier dus flink over gediscussieerd en ik heb het onderwerp ook ter sprake gebracht in de andere studiegroep hier in de buurt en bij mijn bedrijfsvoorlichter. Ik ga hier niet meteen wat mee doen. Maar het inzicht helpt me bij het nemen beslissingen over vernieuwingen in de teelt. Ik ben benieuwd waar de komende sessie over gaat.” 

Meer nieuws