Grenswaarden voor luchtvochtigheid energiebesparing siergewassen

Beschrijving

Door de luchtramen zo lang mogelijk dicht te laten, tijdens het stoken, kan energie worden bespaard. Een nadeel is dat dit in bepaalde periodes kan leiden tot een hoge luchtvochtigheid. In dit onderzoek wordt bepaald wat de invloed van de luchtvochtigheid in de kas is op de kwaliteit en houdbaarheid van rozen. Getracht wordt om grenswaarden te kunnen kwantificeren voor toepassing van energiebesparende kasklimaatregelingen.

Resultaten

Uit het onderzoek bleek dat een mindere houdbaarheid inderdaad wordt veroorzaakt door slecht functioneren van de huidmondjes. Dit effect is het grootst wanneer de roos in een droge ruimte op de vaas staat, dus vooral in de winter.
Slecht functionerende huidmondjes zijn een gevolg van een laag vochtdeficiet in de kas. Het vochtdeficiet geeft aan hoeveel water nog in de lucht kan worden opgenomen tot het verzadigingspunt. Het vochtdeficiet wordt berekend uit de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid (RV). Wanneer het vochtdeficiet laag is, blijven de huidmondjes van de geoogste roos ook 's nachts openstaan waardoor deze veel vocht verliest.

Projectnummer 10719
Startdatum 01-07-00
Einddatum 01-12-04
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder PPO Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer