Temperatuurintegratie bij kleine gewassen

Beschrijving

Hoe wordt omgegaan met een grote bandbreedte in temperaturen en wat is de gewasreactie hierop? In dit onderzoek wordt nagaan hoe deze kennis aangewend kan worden tot verdere energiebesparing en een reductie van CO2-emissie, middels aangepaste temperatuurregeling (temperatuurintegratie).

Resultaten

Zelfs bij deze groep ondernemers die bewust met temperatuur omgaan, zijn er slechts drie die een module voor temperatuurintegratie in gebruik hebben. De toegepaste bandbreedte is maximaal 5°C met een integratieperiode van 3 dagen.

Wel is er een duidelijk perspectief voor het hanteren van lage(re) temperaturen en het toepassen van temperatuurintegratie. Verder is een brede belangstelling bij de ondernemers voor investeren in energiebesparende maatregelen (schermen, warmtebuffer, temperatuurintegratie).
Uitdagingen:

  • Kwaliteitsaspecten verdienen extra aandacht bij kouder telen of telen bij meer wisselende temperaturen.
  • Ondernemers met heteluchtkachels raken altijd een deel van de energie kwijt doordat een overschot aan CO2 moet worden weggelucht.
  • Investeringen ten behoeve van piekafvlakking (schermen, module voor temperatuurintegratie in de klimaatcomputer) zijn nog moeilijk rendabel te krijgen.
  • Temperatuurintegratie wordt veelal handmatig (soms onbewust) toegepast. Deze handmatige bijsturing heeft niet overal hetzelfde effect en leidt ertoe dat binnen de verschillende teeltsoorten een grote bandbreedte bestaat in zowel het gasgebruik als de piekafname.
Projectnummer 11293
Startdatum 01-01-03
Einddatum 31-07-03
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer