Toepassing fotoselectieve pigmenten ter bevordering van fotosynthese

Beschrijving

In het project 'Toepassing fotoselectieve pigmenten' is een pigmenthoudend glasfolie ontwikkeld, waarmee meer van de voor planten benutbare straling (PAR) uit zonlicht kan worden gehaald. In dit project wordt het folie getest op de volgende zaken:

  • Mate waarin UV/IR straling door het folie wordt geconverteerd naar PAR.
  • De reactie van gewassen op deze conversie.
  • Mate van technische en milieukundige duurzaamheid.

Resultaten

 Resultaten uit het onderzoek zijn:

  • Meting van de lichttransmissie per 5 nm aan glas en glas met folie laat geen spectrale verschillen zien, ook niet bij een verhoogde glastemperatuur. De folie oogt ook volledig kleurloos. Flurescentie van de pigmenten met blauwe en rood licht is dus niet waargenomen. Wel is gemeten dat de UV transmissie door de folie 20-30% lager lag dan onder glas.
  • Een neveneffect van de pigmentkorrels is dat het niet geabsorbeerde licht wordt verstrooid, de folie is dus niet helder maar zorgt voor een diffuse doorlating.
  • Op het rozenbedrijf is het behandelde vak niet meegekrijt. Beide proefvakken hebben ongeveer eenzelfde lichtsom gehad. De productkwaliteit lag op beide vakken gelijk doch de productie lag onder het behandelde vak circa 10% hoger.
  • Op het tomatenbedrijf heeft het behandelde proefvak een lichtsom gehad die circa 10% lager lag dan in het controlevak. Tussen beide vakken met tomaat is geen verschil gevonden in productiekwaliteit noch in productieniveau.
  • Toepassing van de folie in de glastuinbouw wordt gezien als een plakfolie op het kasdek. Verwijdering van de folie bleek dit problematisch.
Projectnummer 11681
Startdatum 01-01-04
Einddatum 31-12-04
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Overige Uitvoerders
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer