Anti-reflectiecoating voor tuinbouwglas

Beschrijving

In dit project is onderzocht wat de lichttransmissie is van verschillende uitvoeringen van Anti-reflectie-glas. Hierbij zijn de effecten van lichttransmissie onder grote invalshoeken bestudeerd en de effecten van condensatie tegen het gecoat glas. Ook is het zelfreinigend vermogen onderzocht.

Resultaten

Door de AR-coating van leverancier A stijgt de lichttransmissie voor direct en diffuus invallend licht van het basisglas met 6 à 7% punten. Door de AR-coating van leverancier B stijgt de lichttransmissie van het basisglas met 4,5% punten voor direct invallend licht. Voor diffuus invallend licht is deze toename gunstiger, de gemiddelde toename bedraagt 6,8% punten.
De transmissie van de isolerende glazen met een vierzijdige AR-coating is met 90-94% voor direct en 82-86% voor diffuus invallend licht hoger dan het huidige tuinbouwglas 90+. De hogere directe en diffuse lichttransmissie van AR-glas zorgt voor een hogere lichtsom op gewasniveau. Het in de praktijk gebruikte AR-glas heeft een 5,5% hoger lichtdoorlatendheid dan het basismateriaal zonder coating (labmetingen). Tijdens de praktijkmetingen van de lichtopbrengst viel op dat de transmissie van het AR-glas vaak achterliep op de verwachte transmissie in vergelijking met het basismateriaal. Een hogere lichtdoorlatendheid van AR-glas van 5,5% boven het basismateriaal werd gemiddeld niet gemeten, wel op sommige momenten, namelijk als de materialen van binnen en buiten droog waren.
Het gasverbruik onder enkellaags AR-glas neemt 1-2% af, het gasverbruik onder dubbellaags AR-glas neemt 26% af.

Projectnummer 12281
Startdatum 01-09-05
Einddatum 01-09-06
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer