Diffuus licht; wat is de optimale verstrooiing?

Beschrijving

In dit project wordt experimenteel onderzoek gedaan naar de optimale lichtverstrooiing van diffuse kasdekmaterialen in combinatie met een veranderde lichtdoorlatendheid. De invloed van verstrooiing op de productie wordt bepaald. Een groep ondernemers begeleidt het project.

Resultaten

Twee teelten met hogedraad komkommers werd uitgevoerd onder 2 typen diffuus glas en vergeleken met standaard tuinbouwglas. Onder diffuus glas werd een mildere kasklimaat gerealiseerd, waardoor de kop van de plant minder warm werd met minder kans op stress. Als gevolg van een veranderde gewasmorfologie (lagere LAI en SLA) kwam meer licht op de onderliggende bladeren, waardoor de fotosynthesecapaciteit 2 maal zo hoog was bij hoog diffuus als bij standaard tuinbouwglas.

Diffuus glas had een positief effect op de productie vanaf de start van de oogst. Onder diffuus glas was de uitgroeiduur van de vruchten korter, met 0.5 tot 1 dag in het voorjaar en 2 dagen in het najaar. In vergelijking met de referentie bedroeg de relatieve meerproductie in kilo's aan het einde van de voorjaarsteelt onder hoog en laag diffuus glas respectievelijk 9.2 en 6.5%. In de najaarsteelt was dit respectievelijk 9.7 en 8.8%. De totale kiloproductie over beide teelten was respectievelijk 75, 80 en 82 kg/m2 en het aantal komkommers respectievelijk 197, 205 en 208 stuks/m2.

Projectnummer 13286
Startdatum 01-10-07
Einddatum 30-11-08
Afgerond Ja
Budget €-
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer