Effect luchtbehandeling bij teelt op betonvloer

Beschrijving

Doel van dit project is een nieuw type verwarmingssysteem te ontwerpen in de vorm van een nieuwe teeltvloer of hoog gelegen warmtewisselaar. Hiermee worden potplanten of jonge groenteplanten efficiënt en optimaal verwarmd en het klimaat in de nacht ontvochtigd met droge buitenlucht.

Resultaten

Omdat de planten volvelds dicht bij elkaar staan op een betonvloer kunnen er geen slurven tussen de rijen potten worden gelegd. Daarom is een aantal alternatieve verdelingssystemen bedacht en getest in najaar/winter 2011. Ten eerste een systeem met luchtslurven bovenin met daaronder circulatieventilatoren van Nivola, later gevolgd door de VFlo. Ook het aantal slurven is gevarieerd, één of twee per 16m breedte. Het tweede systeem bestond uit een ventilator die voor de uitblaasopening van de buitenluchtoevoer stond, de Basketfan van Votermans. Deze mengde per uur tot 16.800 m3 kaslucht met 1.200 m3 buitenlucht en blies die vervolgens over de planten heen richting middenpad. Deze ventilator is bij 2 toerentallen getest.

Beide systemen waren in staat om de RV tussen het gewas voldoende te verlagen bij volledig gesloten scherm. De Basketfan verlaagde in de laatste week van de teelt, dus bij zeer gesloten gewas, de eerste 50m de RV zelfs meer dan de slurf met Nivolator of VFlo. De hoogste ventilatorstand leverde de grootste verlaging van de RV tussen de planten op.

De VFlo verlaagde de RV tussen het gewas iets beter dan de Nivolator. Beide leverden een gelijkmatige verdeling van temperatuur en RV binnen het werkingsgebied van de ventilator op. Maar bij een te lage inblaastemperatuur ontstonden bij beide systemen lokale koude plekken met een hogere RV. Er was nauwelijks verschil in effect van één grote slurf per 16m breedte of twee kleinere slurven op diezelfde breedte.

Projectnummer 14086
Startdatum 01-09-10
Einddatum 31-12-11
Afgerond Ja
Budget €134.657
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer