Warmtebuffering in de grond

Beschrijving

Op een nieuwe kwekerij van 4 ha (paprikabedrijf Teegrow) is een gesloten horizontale bodemwarmtewisselaar geïnstalleerd. Hierin wordt warmte uit de rookgassen van een WKK opgeslagen voor benutting in de winter. In dit project worden de temperaturen en warmtestromen gemonitord om de prestaties van de opslagmethode te evalueren.

Resultaten

Van een slangenbuffer die op 4 meter diepte in de kasbodem is aangebracht om warmte tijdelijk in de bodem op te slaan, is de technische en economische rentabilteit berekend. Technisch gezien zou de slangenbuffer het grootste effect hebben bij een combinatie met een warmtepomp, maar economisch gezien is de investering niet rendabel.

Uit berekeningen van de opslagmogelijkheden van warmte in de slangenbuffer is gebleken dat de opgeslagen warmte nauwelijks geschikt is om direct in de kas te benutten. Zelfs niet in de luchtbehandelingskasten die slechts een temperatuur van ±25°C nodig hebben.  Daarom is ook berekend of met behulp van een warmtepomp de slangenbuffer rendabel kan worden benut. Deze blijkt pas rendabel te zijn als 5 kWh elektriciteit goedkoper is dan 1 kWh aardgas. Omdat hiermee de slangenbuffer nog niet is terugbetaald, lijkt een slangenbuffer voor de glastuinbouw niet rendabel.

Hoewel het systeem van de slangenbuffer nog niet in gebruik is gesteld, is wel aan de hand van temperatuursensoren in de bodem vastgesteld dat de bodemtemperatuur onder de kas ook op groter diepten ±4°C hoger ligt dan bij de gevel.

Projectnummer 14574
Startdatum 01-01-12
Einddatum 31-12-12
Afgerond Ja
Budget €70.689
Uitvoerder Wageningen University & Research, Business Unit Glastuinbouw
Document

Meer onderzoeken en projecten

Energieaspecten gewasgaas

Lopend

Doel: Het doel van dit project is meer kennis te vergaren over wat de potentiele energiebesparing is door het toepassen van gewasgaas. De kennis uit…

Lees meer